Het kabinet blijft aansturen op de tariefsverlaging van de winstbelasting die het aan bedrijven heeft beloofd. Maar de maatregel kan nog “relatief eenvoudig” ongedaan worden gemaakt als daar een politieke meerderheid voor te vinden is.
Dat zegt staatssecretaris Menno Snel (Financiën) tegen de Tweede Kamer.
Premier Mark Rutte dreigde onlangs bedrijven hun belastingvoordeel te onthouden als zij niet over de brug komen met forsere loonsverhogingen voor werknemers. Dat klonk niet alleen de linkse oppositie als muziek in de oren, ook de regeringspartijen D66 en ChristenUnie reageerden met instemming.
Snel laat weten dat hij niet van plan is het belastingplan voor 2020 nu al te gaan aanpassen, omdat de minister-president op een VVD-bijeenkomst “ergens iets zegt”. Maar als bij de behandeling van het belastingplan dit najaar blijkt dat een Kamermeerderheid de tariefsverlaging wil terugdraaien, dan kan dat volgens de staatssecretaris nog worden geregeld.
Daarnaast gaat het kabinet zelf in augustus nog eens goed kijken naar de belastingplannen. Daarbij wordt gekeken naar het vestigingsklimaat, maar ook naar een redelijke lastenverdeling tussen burgers en bedrijven. Maar voorlopig vindt Snel de balans van alle maatregelen die in het regeerakkoord zijn voorgesteld nog altijd “heel goed verdedigbaar”.
Een stelsel waarin de vennootschapsbelasting mede afhankelijk is van bijvoorbeeld de loonsom bij een bedrijf, zoals Kamerlid Bart Snels van GroenLinks oppert, noemt de staatssecretaris "interessant" en "niet onmogelijk". Maar zo'n complexe herziening gaat hij zelf niet in gang zetten. Snel legt het voor aan een commissie die momenteel studeert op belastingwijzigingen waar een volgend kabinet mee aan de slag kan.