Het kabinet wil tempo maken met de hervorming van het belastingstelsel. In de aanloop naar 2016 wil het met concrete voorstellen komen. Maar dat gebeurt niet voor 1 februari, zoals de oppositiefracties CDA en D66 willen.
Volgens premier Mark Rutte is er iets meer tijd, omdat het kabinet pas in de zomer van volgend jaar de knoop doorhakt over de belastingmaatregelen voor 2016.
Rutte heeft dat donderdag gezegd tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. Hij reageerde op kritiek van de oppositie dat het kabinet de belastinghervorming voor zich uitschuift. De coalitiefracties VVD en PvdA zouden verdeeld zijn.
Rutte ontkende dat. Hij wees erop dat de vorige grote belastinghervorming in 2001 vier jaar heeft gekost. De ambitie van dit kabinet is om dat nu sneller te doen. Maar een grote herziening van het belastingstelsel heeft grote inkomenseffecten. Er zijn daarom miljarden nodig als “smeerolie”. Rutte gaat ervan uit dat die uit meevallers betaald kunnen worden.
Belasting op arbeid verlagen
Om op termijn 100.000 banen te scheppen wil het kabinet de belastingen op arbeid met 15 miljard verlagen, waarvan 3 tot 5 miljard netto lastenverlichting. De oppositie vindt dat plan te vaag en hekelt het ontbreken van een financiële dekking.
Volgens Rutte zijn er door het kabinet echter wel degelijk knopen doorgehakt en "deuren van het slot gehaald''. Zo wil het kabinet het aantal aftrekposten drastisch verminderen. Ook wil het een rechtvaardiger vermogensrendementsheffing. Verder komen er nieuwe wijzigingen in de autobelastingen. Het systeem van de kinderopvangtoeslag gaat ook op de schop.
Bidden voor meevallers
De premier wil graag met de oppositie in gesprek over deze plannen. Dat is nodig omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft.
D66-leider Alexander Pechtold bleek niet overtuigd na het betoog van Rutte. Het kabinetsplan is volgens Pechtold "niet concreet'', gaat "op z'n best'' over het verschuiven van belastingen waarbij we "moeten hopen, zelfs bidden voor meevallers''. Het kabinet maakt geen keuzes, legt hooguit wat begrippen neer, aldus de D66-leider.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl