Banken zijn geen gewone bedrijven. Het zijn in feite ,,een soort semioverheidsinstellingen” en hebben daarom niet dezelfde vrijheid als andere bedrijven om de beloning van hun topfiguren vast te stellen.
Premier Mark Rutte zei dat vrijdag naar aanleiding van de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Diens beloning is door de raad van commissarissen van ING verhoogd van zo’n 2 tot ruim 3 miljoen euro per jaar.
Rutte wees erop dat banken, zodra ze in gevaar komen, steeds de overheid om steun vragen. Dat heeft ING een kleine tien jaar terug ook gedaan. De overheid is in zo’n situatie vaak verplicht financieel bij te springen om te voorkomen dat de banken omvallen, zeker als het grote systeembanken betreft.
Rutte kondigde overigens geen extra maatregelen tegen ING aan. Hij zei alleen dat minister van Financiën Wopke Hoekstra met de banken gaat praten. De premier garandeerde wel ,,dat u mij nooit zult aantreffen in een raad van commissarissen”. Zijn voorgangers Wim Kok en Jan Peter Balkenende stapten na hun vertrek van het Binnenhof wel in zo’n functie, maar dergelijk werk lijkt Rutte ,,verschrikkelijk”.
Wat is redelijke beloning voor de baas van grootbank ING?
De beloning van Hamers heeft tot forse kritiek geleid van uit de politiek.
ING vergelijkt het salaris van Hamers met andere bedrijven in de Eurostoxx 50-index. Daar stond de ING-topman op de 49e plaats. Zelfs na de verhoging blijft Hamers’ loon “bescheiden” in vergelijking met vergelijkbare bedrijven, stelt ING. Hij gaat door de verhoging naar de 44e plaats.
Hamers krijgt er vanaf 2018 jaarlijks extra aandelen bij ter hoogte van 50 procent van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro. Omdat er aan die uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld valt deze niet onder de bonusrestricties van 20 procent die in Nederland gelden voor financiële instellingen.
De voorgestelde loonsverhoging moet nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Daar krijgen ze op 23 april de kans voor tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.
“Ralph Hamers is eredivisie en hij werd Jupiler League betaald", zei president-commissaris Jeroen van der Veer vrijdag in Het Financieele Dagblad, ter verdediging van de loonsverhoging.