- Israël is zaterdag getroffen door diverse raketaanvallen vanuit de Gazastrook en invallen in het zuiden van het land van de Palestijnse Hamas-beweging.
- Israël en de Palestijnse Hamas-partij hebben elkaar de oorlog verklaard. Er zijn aan beide zijden naar schatting honderden doden en duizenden gewonden gevallen
- Het Israëlische leger heeft tegenaanvallen uitgevoerd en in het zuiden van Israël werd zondag nog gevochten.
- Lees ook: Tel Aviv is de duurste stad ter wereld om te wonen – de techboom heeft het leven in de Israëlische metropool enorm duur gemaakt
Israël heeft zondag een nieuwe stap gezet richting het formeel uitroepen van een staat van oorlog. Het Veiligheidskabinet, dat over het buitenland- en defensiebeleid gaat, heeft zijn goedkeuring uitgesproken.
Maandag moet de Commissie Buitenland en Defensie van de Knesset, het Israëlische parlement, het besluit nog goedkeuren, meldt de krant Haaretz. Dan krijgt de regering speciale militaire bevoegdheden.
De Israëlische luchtmacht voert zondag steeds meer luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Tientallen vliegtuigen zijn ingezet, meldt de krant Haaretz. Ook zou de Israëlische krijgsmacht de grens met de Gazastrook onder vuur nemen.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had inwoners van de Gazastrook eerder gewaarschuwd het gebied te verlaten, voordat de Israëlische krijgsmacht het in een “verlaten eiland” verandert, meldt Al Jazeera. De Gazastrook grenst aan Israël en Egypte. De grenzen worden door beide landen voor een groot deel op slot gehouden, waardoor Palestijnen ook nu de Gazastrook moeilijk zouden kunnen ontvluchten.
Zaterdagochtend begonnen Hamas-strijders een verrassingsaanval op Israël. Zondagochtend meldde het Israëlische leger dat de situatie in het land nog altijd niet helemaal onder controle was, in onder meer het zuiden van Israël werd nog gevochten met Palestijnse militanten. Zij wisten zaterdag op ongekende wijze in Israël te infiltreren.
Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn er inmiddels nauwelijks nog Hamasstrijders in het land. Israëlische media melden op verschillende plekken nog wel schermutselingen. Zo zou het leger de controle hebben teruggekregen over een politiebureau in de Israëlische plaats Sderot, niet ver van Gaza. Volgens The Times of Israel zijn tien militanten daarbij om het leven gekomen.
In een televisietoespraak waarschuwde Netanyahu zaterdagavond voor een "lange en moeilijke oorlog" met Hamas. Als eerste stap werd de elektriciteit en het vervoer van goederen naar de Gazastrook afgesloten. Onder meer Al Jazeera bericht over een "koude en donkere nacht" in Gaza. The New York Times spreekt van een "regen van raketten" op het gebied.
Het Israëlische leger heeft zondagochtend vroeg ook een doelwit in het zuiden van Libanon getroffen met artillerie. Dat gebeurde volgens het leger naar aanleiding van een Libanese aanval. Bronnen melden aan persbureau Reuters dat een Israëlische militaire faciliteit in het gebied van de Shebaa Farms zondagochtend vroeg getroffen zou zijn door projectielen vanuit Libanon.
Het aantal Israëlische burgers dat is gegijzeld door Hamas is "helaas aanzienlijk", stelde een woordvoerder van het Israëlische leger in gesprek met CNN-presentator Wolf Blitzer. "Niet eerder in onze geschiedenis waren er zoveel Israëliërs in handen van een terreurorganisatie", aldus kolonel Jonathan Conricus.
Nederlandse regering steun recht Israël op zelfverdediging
Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging "volledig", zei demissionair premier Mark Rutte zaterdag tegen zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu in een gesprek over de aanval van Hamas op Israël. "Ik heb hem gezegd dat Nederland dit terroristische geweld onomwonden veroordeelt", schreef Rutte op X, voorheen Twitter.
Zaterdagochtend vroeg werd Israël getroffen door "tientallen raketten" die vanuit de Gazastrook zijn afgevuurd op onder meer Tel Aviv.
Nederland veroordeelde de aanval, aldus minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. "Dit moet onmiddellijk stoppen", zei de bewindsvrouw. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en getroffenen. We blijven de situatie nauw in de gaten houden."
Nederlanders in Israël wordt aangeraden thuis te blijven en bij luchtalarm naar een schuilkelder te gaan. Ook wordt geadviseerd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen, meldde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken desgevraagd na de aanval van de Palestijnse groep Hamas op Israël.
Het aantal Nederlanders dat in Israël verblijft of woont is niet duidelijk. Of er in Gaza Nederlanders wonen of zich bevinden is niet bekend. Er zijn voor zover bekend bij Buitenlandse Zaken geen getroffen Nederlanders, zo meldt de woordvoerder.
Voor Israël geldt voor verschillende plekken een reisadvies met de verschillende kleurcodes geel, oranje en rood. Voor Gaza is dat advies rood. Of het reisadvies voor Israël wordt aangepast, is niet bekend.
Israël voert tegenaanvallen uit op Gazastrook, na raketaanvallen van Hamas
De Israëlische overheid bevestigde zondag dat zeker zeshonderd Israëliërs om het leven zijn gekomen bij de aanvallen van Hamas. Op het moment worden er meer dan honderd Israëliërs gevangen gehouden door Hamas, aldus Israël. Volgens Israëlische media gaat het zelfs om minstens 700 slachtoffers.
Het Palestijnse gezondheidsministerie meldt dat bij het Israëlische tegenoffensief op de Gazastrook zeker 370 mensen zijn gedood. Ook zijn er meer dan 2200 gewonden gevallen.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zaterdag dat zijn land in oorlog is na de militaire operatie die de Palestijnse Hamas is begonnen. "We zijn in oorlog en we zullen winnen", sprak hij in een opgenomen verklaring.
Het Israëlische leger voerde met tientallen gevechtsvliegtuigen bombardementen uit op de Gazastrook. De doelwitten waren zeventien militaire installaties en vier commandocentra van Hamas.
Palestijnen hebben het recht zichzelf te beschermen tegen "de terreur van kolonisten en bezettingstroepen", zo verklaarde de Palestijnse president Mahmoud Abbas, na de nieuwe geweldsuitbarsting tussen het Palestijnse Hamas en Israël, aldus staatspersbureau WAFA. Abbas sprak tijdens een noodoverleg in Ramallah met een aantal topfunctionarissen van de Palestijnse Autoriteit
Hamas wil een einde maken aan de bezetting van de Westelijke Jordaanoever, waar zich steeds meer Israëliërs vestigen. Het is daar volgens lokale media momenteel onrustig. Een Palestijnse man zou hebben geprobeerd een beveiliger neer te steken bij een Israëlische nederzetting. De beveiliging zou de aanvaller hebben neergeschoten.