,,Natuurlijk zijn we allemaal ontevreden over het feit dat Cyprus hulp nodig heeft, maar het is in het belang van de eurozone en Cyprus om tot een goede oplossing te komen”, zei Dijsselbloem vrijdagmiddag voor aankomst van het overleg. Zijn voornaamste doelen zijn stabiliteit in de eurozone is en tegelijkertijd Cyprus een kans geven zich economisch te herstellen.

Cyprus is goed voor 0,2 procent van de economie in de eurozone, aldus Rutte. Je mag je dan volgens Rutte afvragen of Cyprus belangrijk genoeg is. Maar de premier wijst erop dat de financiële sector op het eiland te veel vervlochten is met de financiële sector in Europa, en met name die in Griekenland, om Cyprus te laten vallen. ,,Dat zou te gevaarlijk zijn en het zou een risico zijn voor de voorzichtig herstellende eurozone”, aldus de premier.

Zeer frustrerend

,,Het is zeer frustrerend dat Cyprus in deze situatie is, te meer daar er sprake is van grote bedragen van Russisch geld op de Cypriotische banken. Dat is heel irritant’’, aldus Rutte. Er zijn bezwaren om met Europees geld Russisch geld te redden, dat mogelijk ook nog zwart is.

De premier heeft grote zorgen over de witwaspraktijken in Cyprus. Daarom wil Nederland dat ook private investeerders in een bepaalde vorm gaan meebetalen aan de steun voor Cyprus, aldus Rutte. Ook wil Den Haag dat de omvang van de steun beperkt wordt en dat het Internationaal Monetair Fonds meedoet.

Akkoord

Rutte wilde niet vooruitlopen op een akkoord, maar hij zei te hopen dat de ministers van Financiën vrijdagavond tot ,,een algemene oriëntatie'' komen.

De ministers zullen vrijdagavond op de hoogte worden gebracht van de bevindingen van de experts die naar Nicosia zijn gestuurd, vertelde de voorzitter van het overleg. ,,We zullen hierover gaan praten om tot een akkoord te komen. We zullen zien hoever we daarmee komen. Moeilijk te zeggen of we het eens kunnen gaan worden'', aldus Dijsselbloem vrijdagmiddag. Volgens hem is het een lastige opgave.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl