Het coronavirus verspreidt zich te snel in Nederland en extra maatregelen zijn nodig.
Premier Mark Rutte gaf maandag het dringende advies om thuis niet meer dan 6 gasten te ontvangen.
Ook blijft de maatregel om zo veel mogelijk thuis te werken na 1 september van kracht.
Amsterdam voert verscherpte coronamaatregelen in.
Het coronavirus verspreidt zich nog altijd “gestaag” in Nederland, en dat kan grote gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt minister-president Mark Rutte. “Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Terug bij een overbelaste zorg, terug bij het land op slot, terug waar we niet willen zijn.”
Rutte gaf dinsdag aan dat sinds de vorige persconferentie van twee weken geleden het aantal besmettingen opnieuw is gestegen, evenals het aantal ziekenhuisopnames. Rutte wees op het zogenoemde reproductiegetal, dat al “weken boven de 1 zit”, wat aangeeft dat het virus zich verspreidt.
De premier riep mensen nogmaals op de geldende regels in acht te nemen, en bijvoorbeeld ook thuis te blijven als je in contact bent geweest met iemand die besmet is met corona.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid benadrukte dat het kabinet nog steeds onderzoekt of deze quarantaine kan worden verplicht. Een Kamermeerderheid keerde zich in een debat vorige week nog tegen dit idee.
Geen feestjes thuis, maximaal 6 gasten
Rutte gaf dinsdag een zeer dringend advies om thuis voorlopig geen feestjes of borrels te organiseren. Als mensen toch gasten thuis ontvangen, beperk dat dan tot maximaal zes. Met dit aantal valt binnen huizen nog 1,5 meter afstand te houden.
Het kabinet roept mensen hiertoe op, omdat de meeste nieuwe besmettingen in de privésfeer zijn. Het gaat om mensen die elkaar kennen en thuis ontvangen en elkaar vertrouwen. Maar volgens Rutte gaat het om een schijnveiligheid.
Ook meldde Rutte nadrukkelijk dat het advies blijft om na 1 september zo veel mogelijk thuis te blijven werken.
Lees ook: 6 manieren om je psychologisch voor te bereiden om langer thuis te werken
Aangescherpte maatregelen tegen coronavirus in Amsterdam
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema scherpt het toezicht op horeca en zalencentra aan, zo maakte ze dinsdagavond bekend.
Het aantal mensen dat positief test voor het coronavirus in Amsterdam is momenteel met 6,3 procent bijna het dubbele van het landelijk gemiddelde (3,6 procent).
Uit het bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat er momenteel 27 clusters zijn in de hoofdstad waarbij meerdere mensen besmet zijn met het coronavirus. Dat betekent dat de 1,5 meter afstandsmaatregel onvoldoende wordt nageleefd.
Hoewel het virus vooral rondwaart onder jongeren tussen de 20 en 30 jaar, is er ook een eerste cluster in een verpleeghuis geconstateerd.
Ondernemers krijgen in Amsterdam nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de regels overtreden en kan bij excessen worden overgegaan tot onmiddellijke sluiting voor maximaal vier weken, aldus Halsema.
Ook zinspeelde de burgemeester op een mogelijke laatste sluitingstijd voor de horeca om middernacht of eerder met een zogenoemde venstertijd als het aantal besmettingen de komende tijd niet afneemt. Dat betekent dat er geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten na een bepaalde tijd.
Er komt verder een meldplicht voor zalencentra. Zij moeten bij de gemeente feesten en partijen van honderd of meer personen bekendmaken. Ook worden er steekproefsgewijs controles uitgevoerd op naleving van de registratieplicht in de horeca.
Daarnaast komt er een verbod op geluidsversterkers in de buitenruimte om spontane feesten te voorkomen.
Amsterdamse Bijenkorf voorlopig dicht
De Bijenkorf in Amsterdam moet de deuren voorlopig sluiten omdat medewerkers besmet zijn met het coronavirus. De veiligheidsregio heeft besloten dat de winkel aan de Dam voorlopig dicht moet.
Iedereen die recent bij De Bijenkorf in Amsterdam was en klachten heeft, wordt dringend geadviseerd zich te laten testen. Volgens de veiligheidsregio zijn meerdere medewerkers van De Bijenkorf op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest op het coronavirus. Een aantal van hen was aan het werk toen zij besmettelijk waren.
De sluiting geldt voor veertien dagen, maar kan eerder worden opgeheven als het warenhuis de nodige maatregelen treft om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Bijvoorbeeld door personeel te laten testen of medewerkers van andere vestigingen in te zetten.
De GGD adviseert medewerkers die in de periode van 4 tot en met 18 augustus hebben gewerkt in De Bijenkorf veertien dagen in quarantaine te gaan.
De GGD en de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland maken zich grote zorgen over het oplaaiende virus in de stad. Burgemeester Femke Halsema maakt dinsdagavond nadere maatregelen bekend om het aantal besmettingen tegen te gaan.
Ruim 4.000 vastgestelde nieuwe coronagevallen in een week
In de afgelopen week hebben 4.013 mensen te horen gekregen dat ze het nieuwe coronavirus hebben opgelopen. Dat is iets minder dan de 4.036 gevallen die in de week tot vorige dinsdag waren bevestigd. Het is de eerste daling sinds het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met weekcijfers komt.
Zestien mensen zijn in de afgelopen week overleden aan het coronavirus. Dat waren een week eerder negen, en de week daarvoor zes. Verder werden vijftig mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege een besmetting, tegen 38 in de week ervoor en 44 nog een week eerder. Ook het aantal opnames op de intensive care steeg. In de afgelopen zeven dagen zijn 25 mensen op een ic-afdeling beland, tegen 18 in de week ervoor.
Iets meer dan 100.000 mensen hebben zich in de afgelopen week laten testen op het coronavirus. Dat is ongeveer evenveel als in de weken ervoor. Van alle geteste mensen had 3,5 procent het virus daadwerkelijk onder de leden. De week ervoor was dit 3,6 procent. In de regio's Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, Haaglanden, Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid is het percentage positieve tests het hoogst.
Het reproductiegetal veranderde nauwelijks, het is in de afgelopen week gezakt van 1,20 naar 1,19. Dat betekent dat een groep van honderd mensen met het virus gemiddeld 119 mensen aansteekt, die op hun beurt ongeveer 142 mensen besmetten. Zo wordt de groep patiënten steeds een beetje groter en verspreidt het virus zich. Als het getal onder de 1 komt, kan het virus uitdoven.