De Tweede Kamer pleit voor een olieboycot van Rusland, maar volgens premier Mark Rutte zal het effect daarvan beperkt zijn. Desondanks zijn er voor het kabinet in principe geen taboes als het gaaat om sancties. Een Nederlandse olieboycot van Rusland kan volgens Rutte in principe ‘vrij snel’.

De invoer van olie verbieden is lastig voor Oost-Europa omdat hun raffinaderijen afhankelijk zijn van Russische olie, zei Rutte. Hij noemde een olieboycot het “laagst hangende fruit”. Het levert niet zoveel op omdat Russen volgens Rutte de olie makkelijk elders kunnen wegzetten, bijvoorbeeld in India.

Lees ook: Rusland kan z’n olie niet zomaar kwijt aan China: zelfs zonder EU-boycot dreigt de Russische olie-industrie stil te vallen

Ook wordt in de EU nog gesproken over het sluiten van de havens voor Russische schepen. Dat moet dan wel EU-breed gebeuren, vindt Rutte. Bovendien moet dan volgens hem ook gekeken worden wat er moet gebeuren met schepen die voedsel van of naar Rusland brengen.

'We moeten de oorlogskas van Poetin raken'

De Kamer wil een boycot omdat met oliegeld het Russische leger wordt gefinancierd. "We moeten de oorlogskas van Poetin raken", zei Mustafa Amhaouch (CDA).

Een motie van PvdA'er Kati Piri waarin het kabinet wordt opgeroepen om zich in EU-verband in te zetten voor een olieboycot of afbouw van Russische olie-importen, kreeg een ruime meerderheid achter zich.

Ook vindt de volksvertegenwoordiging dat de sanctiewetgeving moet worden uitgebreid. Nu moeten alleen trustkantoren en financiële instellingen melden dat ze tegoeden bevriezen. De Kamer wil ook dat er gekeken wordt naar een meldplicht voor bedrijven. Daarover moet binnen twee maanden duidelijkheid komen, vraagt een motie van D66.

De EU heeft Rusland al massieve sancties opgelegd voor de inval in Oekraïne. Het wordt nu steeds ingewikkelder om tot nieuwe strafmaatregelen te komen, maakte Rutte duidelijk. EU-leiders praten donderdag en vrijdag over nieuwe strafmaatregelen in de hoop zo de oorlog te stoppen.

Het kabinet heeft "geen taboes" als het gaat om sancties. Maar een boycot van Russisch gas zit er voorlopig niet in omdat de EU nog te afhankelijk is van Rusland. Er moeten eerst elders gasleveranciers worden gevonden en tegelijk moet de EU snel minder afhankelijk worden van Russisch gas.

LEES OOK: 3 scenario’s voor de uitkomst van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor financiële markten