Horeca en contactberoepen, zoals kappers, mogen tot en met 19 mei niet worden uitgeoefend, maakte het kabinet dinsdag bekend.
Wanneer de wetenschap daar ruimte voor geeft, kan het zijn dat die datum naar voren wordt gehaald. Ondernemers kunnen dan weer sneller aan de slag.
Premier Rutte waarschuwt dat het onwaarschijnlijk is dat dat ook voor de horeca gaat gelden.
Horeca-ondernemers voorspellen een ‘regen aan faillissementen’.
Premier Mark Rutte sluit niet uit dat Nederlanders al eerder dan 20 mei weer naar de kapper kunnen. De dinsdag afgekondigde maatregelen zullen namelijk niet per se allemaal tot 20 mei gelden, zo verduidelijkte hij de besluiten woensdag in een debat met de Tweede Kamer.
Als nieuwe wetenschappelijke inzichten meer ruimte bieden voor bedrijven waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, kunnen die wellicht eerder open.
Rutte maakte ook duidelijk dat deze vervroegde opening zeer waarschijnlijk niet voor de horeca gaat gelden. Het openen van terrassen brengt simpelweg teveel mensen op de been.
‘Drie weken zijn niet heilig’
Onder andere regeringspartijen CDA en VVD riepen het kabinet in een debat met de Tweede Kamer op bedrijven zoals kappers of masseurs niet langer dan strikt noodzakelijk gesloten te houden.
Over drie weken maakt het kabinet bekend wat er vanaf 20 mei gebeurt met de geldende maatregelen. Maar "die drie weken zijn niet heilig", benadrukte de premier.
Deskundigen kijken momenteel of werken met onder meer mondkapjes soelaas zou kunnen bieden aan bijvoorbeeld kappers of masseurs, en of die daardoor eerder weer aan de slag kunnen.
Voor restaurants en cafés haastte Rutte zich de verwachtingen te temperen. Het is mooi dat dat soort bedrijven plannen maken om de 1,5 meter in acht te nemen, maar als ze opengaan "weet je dat je veel meer mensen op straat krijgt, die naar terrassen gaan". Daarmee neemt het risico dat meer mensen besmet raken met het coronavirus ook weer toe.
"Ik wil niet de indruk wekken dat je voor de horeca al vóór 19 mei meer duidelijkheid kan bieden. Dat verwacht ik niet."
Veel horecabedrijven houden het niet lang meer vol
De maatregelen drukken zwaar op de Nederlandse horeca, zo bleek uit een rondgang van persbureau ANP.
"Dertig tot veertig procent van de Haagse horecabedrijven gaat eind volgende maand failliet als het zo doorgaat", stelt Maarten Hinloopen, eigenaar van zeven etablissementen in Den Haag.
Ook Riad Farhat, mede-eigenaar van 21 Amsterdamse kroegen, is erg bezorgd. Ondanks een geste wat betreft huurbetalingen door enkele pandeigenaren, waarvoor Farhat "een diepe buiging" maakt, ziet hij het ook met zijn zaken niet langer dan een paar maanden goed gaan. "Over twee maanden, als het vakantiegeld moet worden betaald, gaat het faillissementen regenen in de horeca als het zo blijft".
Rutte wil adviesclub voor 1,5-meter-economie
De "maatschappelijke analyse" over hoe de corona-maatregelen kunnen worden afgebouwd, verdient een eigen adviesraad, vindt Rutte. Een groep experts moet het kabinet gaan adviseren hoe om te gaan met schaarse ruimte in de 1,5 metersamenleving en welke sectoren daar bijvoorbeeld voorrang in krijgen.
PvdA-leider Lodewijk Asscher vraagt al langer om zo'n raad. Woensdag klonk de roep vanuit meer partijen om een panel van deskundigen op sociaal-economische onderwerpen.
Rutte wil wel voorkomen dat het een soort economische OMT wordt. Hij wil breder kijken naar het "organiseren van deskundigheid op bijvoorbeeld schaarse ruimte".
Omdat de afbouw van de hygiënemaatregelen onontgonnen terrein betekent voor het kabinet, zou zo'n raad ook met dilemma's kunnen helpen. Bovendien kunnen de aanbevelingen openbaar gemaakt worden, wat voor meer transparantie zorgt.
Lees meer over de coronacrisis:
- Coronacrisis hakt in op vertrouwen consumenten, sterkste daling ooit voor de maand april
- Grote schuldenberg dreigt na coronacrisis: geef ondernemers eenmalig een belastingverlaging – dat is veel effectiever
- 3 coronatools voor ondernemers om door het woud van overheidsregelingen te komen – bereken waar je recht op hebt