De Europese Unie moet zeer open zijn over nieuwe vrijhandelsverdragen met andere landen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag in een paneldiscussie op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.
Brussel onderhandelt momenteel achter gesloten deuren met de Verenigde Staten over een dergelijk handelsakkoord. Europese burgers en organisaties hebben daarover onlangs massaal hun ongenoegen geuit.
Het kabinet is voorstander van het verdrag met Washington. Rutte zei dat het van belang is om de burgers goed te informeren over de voor- en nadelen van zo’n verdrag. De Europese Commissie heeft onlangs al wel een reeks documenten openbaar gemaakt over de onderhandelingen met de VS.
Handelsverdrag omstreden
Het vrijhandelsverdrag, dat onderlinge handelsbarrières tussen de twee machtsblokken moet wegnemen, is omstreden omdat er wordt gevreesd dat bijvoorbeeld de Europese normen voor milieu en gezondheid onder druk van de VS worden aangetast. Als het zogeheten TTIP-verdrag wordt goedgekeurd, ontstaat het meest omvangrijke vrijhandelsverdrag uit de geschiedenis.
Er wordt onder meer gesproken over verlaging of afschaffing van douanetarieven. Verder moet het onnodige barrières wegnemen en zorgen dat standaarden beter op elkaar aansluiten. Sinds de zomer van 2013 praten de EU en VS over een dergelijk verdrag.
Sterkere interne markt EU
Rutte pleitte in Davos verder voor een versterking van de interne markt in de EU en een open Europese markt voor digitale producten. Zo moet het makkelijker worden om online te shoppen in andere EU-landen. Ook moet een echte Europese interne markt de concurrentie op de telecommarkt aanjagen.
Volgens de Europese Commissie kan een goed uitgewerkte digitale agenda 3,8 miljoen extra banen opleveren in de EU. "Gezamenlijk doet de EU onvoldoende om dit teweeg te brengen'', aldus de premier in Davos.
Hij hield verder een pleidooi voor een sterkere energiemarkt die de EU minder afhankelijk moet maken van energieleveranciers van buiten de unie. Vooral de Russische interventie in Oekraïne heeft de EU duidelijk gemaakt dat ze op dit terrein zelfstandiger wil worden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl