Het Nederlandse regeerakkoord dat maandagmiddag werd gepresenteerd, had volgens beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers geen effect op de handel. ,,Het is goed dat het er is, maar we zijn te klein om invloed te hebben op de markten.”
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent (1,06 punt) lager op 328,39 punten. De MidKap-index verloor 0,1 procent (0,57 punt) tot 522,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,2 tot 0,8 procent.
Spanje
In Madrid zakte de hoofdindex 0,6 procent. De Spaanse premier Mariano Rajoy zei maandag dat Spanje momenteel nog geen hulp nodig heeft uit Europa. Hij zei dat noodsteun op dit moment niet essentieel is om de belangen van Spanjaarden te beschermen. Ook het Oostenrijkse bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) Ewald Nowotny liet weten dat Spanje voorlopig geen beroep hoeft te doen op het steunprogramma van de ECB voor het opkopen van staatsleningen.
De beursbedrijven NYSE Euronext en Nasdaq besloten de Amerikaanse markten maandag dicht te houden vanwege de naderende orkaan Sandy. Ook dinsdag blijven de beurzen gesloten. Het is voor het eerst sinds 1985 dat de beurzen op Wall Street gesloten blijven vanwege weersomstandigheden.
Sandy
De vrees dat orkaan Sandy veel schade zal aanrichten zorgde voor druk onder de verzekeraars. In Frankfurt zakte Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, 2 procent. Concurrent Hannover Re verloor 2,7 procent.
In Zürich klom UBS ruim 7 procent. Volgens mediaberichten gaat de Zwitserse bank zijn kwakkelende investeringstak opsplitsen. Door de ingreep gaan de komende jaren tot 10.000 banen extra verloren ofwel 16 procent van het werknemersbestand.
SBM Offshore
Grootste daler in de AEX was SBM Offshore met een min van 4,3 procent. Vrijdag was het aandeel nog de sterkste stijger nadat de maritiem dienstverlener bevestigde samen met zijn Canadese klant Talisman Energy het Yme-boorplatform te repareren. Het Yme-platform dat door SBM al met jaren vertraging was opgeleverd, moest afgelopen zomer worden ontruimd nadat scheuren waren gevonden in de betonnen pijlers.
Ook telecomconcern KPN incasseerde nieuwe verliezen en sloot 3,2 procent lager. Vorige week zakte het aandeel tot het laagste punt in 10 jaar tijd na de publicatie van teleurstellende derdekwartaalcijfers.
De euro was 1,2900 dollar waard, tegen 1,2930 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 85,13 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl