In Amsterdam stond de AEX-index een half uur na de openingsbel 0,1 procent lager op 309,70 punten. De MidKap-index begon met een plus van 0,2 procent op 508,05 punten. Frankfurt en Londen noteerden 0,1 procent lager. De CAC40-index in Parijs kreeg er 0,1 procent bij.
,,Er wordt eindelijk weer naar bedrijfscijfers gekeken. De beurs was een hele tijd een politieke markt, nu is het weer tijd voor de harde cijfers”, zei Barry van der Laan, hoofd van IG Markets in Nederland, voor aanvang van de handel. ,,In afwachting van die cijfers maken we een pas op de plaats.”
ESM
De europolitiek verdwijnt maandag echter niet helemaal naar de achtergrond. Aan het einde van de middag komen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden bijeen voor overleg over de aanhoudende crisis. Daarbij wordt in ieder geval gepraat over de nieuwe afspraken over het noodfonds (ESM). Maandagochtend stonden de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties onverminderd op onhoudbaar hoge niveaus, door toenemende onzekerheid over de uitwerking van die afspraken.
In de AEX was SBM Offshore een van de grotere verliezers met een min van 1,7 procent. Het Noorse olieproject Yme, waarvoor SBM Offshore een productieplatform aanlevert, stuit volgens mediaberichten op nieuwe problemen. Volgens Noorse media moet de eigenaar van het project, het Canadese Talisman Energy, een nieuw plan voor een licentie indienen, omdat het bestaande plan dor wijzigignen en vertragingen niet meer voldoet.
DE Masterblenders
DE Masterblenders begon zijn officiële notering maandag ruim 1 procent lager op 9,68 euro. Aandelen van het koffiebedrijf konden al een paar weken worden verhandeld, de transacties worden vanaf maandag daadwerkelijk verwerkt.
Biotechnolgiebdrijf Octoplus was de grootste daler aan het Damrak. Het aandeel verloor 11 procent, tot 39 cent, nadat Octoplus een afschrijving van 1,3 miljoen op het belang in licentiepartner Biolex had gemeld.
De euro was maandagochtend met 1,23 dollar evenveel waard als aan het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent tot 84,90 dollar. Brentolie was met 99 dollar per vat bijna 1 procent duurder dan aan het begin van de dag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl