• De verkiezingswinst lijkt de Britse Labourpartij niet meer te kunnen ontgaan op 4 juli.
  • Het Britse pond vertoont daarbij relatief weinig beweging en dat lijkt erop te duiden dat financiële markten niet beducht zijn voor wilde financiële plannen.
  • Valuta-expert Joost Derks bespreekt de vooruitzichten voor de Britse munt dit jaar.

ANALYSE – Na enkele jaren van politieke chaos tijdens het bewind van de Conservatieven, is de Labour Party op weg naar een overtuigende zege bij de verkiezingen voor het Britse Lagerhuis. De partij voerde campagne met de leus ‘things can only get better’.

De kans is heel groot dat de verkiezingen van 2024 een kopie worden van de gebeurtenissen van 27 jaar geleden. In 1997 won Labour-leider Tony Blair overtuigend van de door John Major geleide Conservative Party. Anno 2024 kunnen de namen van Tony Blair en John Major vervangen worden door Keir Starmer en Rishi Sunak.

Volgens polls en wedkantoren heeft Starmer de overtuigende zege al zo goed als binnen. Wie een pond inzet op de overwinning van de centrumlinke partij, kan slechts 2 pence winnen op zijn inzet. Op valutamarkten valt vooral op dat er nauwelijks iets is te merken van onrust rondom het pond.

Vertrouwen in prudent begrotingsbeleid van Labour

Nog niet eens zo lang geleden hadden financiële markten de adem ingehouden bij het vooruitzicht dat Labour een overtuigende meerderheid in het Lagerhuis zou halen. De partij had namelijk de reputatie om de portemonnee te trekken voor allerlei overheidsinvesteringen die populair zijn bij de achterban, met minder oog voor een fatsoenlijk begrotingsbeleid. Starmer heeft de afgelopen jaren elke kans aangegrepen om te benadrukken dat Labour een heel solide beleid gaat voeren.

De pijnlijke les van de conservatieve premier Liz Truss in 2022 is nog altijd een goede waarschuwing van wat er gebeurt, als Starmer toch in de verleiding komt om de overheidsuitgaven stevig op te schroeven.

Met de publicatie van een voorlopige begroting waarin het begrotingstekort met 2 procent opliep, verspeelde Truss indertijd het vertrouwen van de financiële wereld. De rente op staatsobligaties schoot omhoog en het pond deed een flinke stap terug. De rust keerde pas terug toen Truss haar plannen introk en vervolgens opstapte als premier.

Brexit bracht Britse pond in onrustig vaarwater

Dat was overigens niet de eerste keer dat het beleid van de Conservatieve Partij voor turbulentie zorgde op valutamarkten. Tijdens de onderhandelingen in de aanloop naar de Brexit in 2020, schommelde het pond soms zo sterk dat handelaren gekscherend spraken over de Britse peso.

Onder het bewind van Rishi Sunak – die Truss twee jaar geleden afloste als premier – zijn de stevige koersgolven omgeslagen in een meer kabbelend koersverloop. Daar zal de Labour-overwinning van komende donderdag niets aan veranderen. Het is bovendien een positief signaal dat de partij de banden met Europa wil aanhalen.

Toch is het pond niet immuun voor een koersomslag. Na de Lagerhuisverkiezingen zal de aandacht op valutamarkten verschuiven naar de renteverlagingen die de Bank of England later dit jaar gaat doorvoeren. Als de onrust rondom de euro wegebt in de nasleep van de Franse verkiezingen, zou het pond zomaar een stapje terug kunnen doen richting het najaar.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.