- De Russische roebel is begin deze week naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar en de euro gezakt sinds begin 2022.
- Op valutamarkten reageerden handelaren onder meer op nieuwe sancties die zijn opgelegd aan Gazprombank.
- Verder zijn de spanningen met het Westen opgelopen door de inzet van een Russische hypersonische raket tegen Oekraïne.
- Lees ook: Economie Rusland staat op ‘kantelpunt’: strijd tegen inflatie gaat goede kant op, volgens baas van de centrale bank.
De Russische roebel is gedaald naar het laagste niveau in meer dan twee jaar ten opzichte van de dollar en de euro, als gevolg van nieuwe sancties en oplopende geopolitieke spanningen.
De Russische roebel bleef dinsdag verder dalen ten opzichte van de dollar en werd verhandeld op 105 roebel per dollar. De roebel noteerde op 110 roebel per euro.
De Russische munt staat daarmee op het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds maart 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel.
Financiële markten werden vorige week opgeschrikt toen de VS nieuwe sancties oplegden aan de Russische Gazprombank, tot vorige week de enige grote Russische bank die nog niet op de zwarte lijst van de VS stond.
De nieuwe beperkingen zorgen ervoor dat de Gazprombank nog maar amper kan deelnemen aan het door de dollar gedomineerde internationale betalingsstelsel.. Gazprombank kan daardoor geen transacties afhandelen met energieklanten in Europa. Dat komt erop neer dat Europese klanten niet langer voor Russisch gas kunnen betalen.
Meer beperkingen voor Russische economie
De sancties vergroten de zorgen van analisten over de Russische economie, die sinds het begin van de invasie van Oekraïne al wordt geteisterd door westerse sancties. De Russische energie-inkomsten daalden vorig jaar met bijna een kwart, deels dankzij westerse handelsbeperkingen, waaronder een prijsplafond van 60 dollar per vat Russische olie.
De daling van de roebel werd verder aangewakkerd, nadat Rusland vorige week een nieuwe hypersonische raket op Oekraïne afvuurde, een vergeldingsmaatregel nadat Oekraïne eerder die week raketten van Amerikaanse en Britse makelij op Rusland had afgevuurd.
De nieuwe raket van Rusland, die president Vladimir Poetin de “Oreshnik” noemde, vergroot de angst op nog meer geopolitieke instabiliteit, omdat de raket mogelijk wordt gebruikt zal worden om een nucleaire dreiging kracht bij te zetten, zo waarschuwen militaire onderzoekers.
De koers van de roebel ten opzichte van de dollar is dit jaar met 14 procent gedaald, deels door de vele economische zorgen van Rusland. Ondanks de hoge rentetarieven, die doorgaans de waarde van de valuta van een land opkrikken, blijft de inflatie in Rusland hoog,
Intussen is er onder economen veel discussie over de groeivooruitzichten op de langere termijn. Sommige economen hebben voorspeld dat het land op weg is naar een periode van stagflatie, een situatie waarin de inflatie hoog blijft en de groei stagneert.