- Een Russische olietanker drijft nu al 10 dagen iets meer dan 2.500 kilometer voor de kust van India.
- Bloomberg meldde dat het schip niet mocht aanmeren en wacht op instructies van de Indiase overheid.
- De VS legde onlangs een aantal schepen sancties op die Russische olie boven het ingestelde prijsplafond van 60 dollar per vat verhandelen.
- Lees ook: Rusland heeft in oktober 99% van zijn ruwe olie verkocht voor prijzen die boven het door de G7-landen opgelegde plafond liggen
Een Russische olietanker drijft op zo’n 2.500 kilometer van de Indiase kust, terwijl het land overweegt of het schip al dan niet mag aanmeren.
De olietanker NS Century zou aanvankelijk in India aanmeren, nadat het zijn reis vanuit Zuid-Korea had afgerond. Maar volgens persbureau Bloomberg drijft het schip nu al tien dagen voor de Indiase kust.
De reden hiervoor is dat de Indiase overheid nog geen besluit heeft genomen of ze de tanker toestaat om de lading olie lossen. Het Indiase directoraat voor de scheepvaart geeft aan dat er nog steeds geen instructies vanuit de overheid zijn gekomen.
Het schip was onderweg naar de haven van Vadinar, waar energiebedrijf Indian Oil een vestiging heeft. Ook bevindt zich daar een raffinaderij van het Indiaas-Russische Nayara Energy. Maar de lading van de olietanker is geen eigendom van Nayara, zei een woordvoerder van het bedrijf tegen Bloomberg.
Westerse sancties tegen olie uit Rusland aangescherpt
Het voortslepen van het besluit om de olietanker al dan niet te laten aanmeren komt kort nadat het westerse landen de sancties voor Russische olie hebben aangescherpt. De Verenigde Staten legde afgelopen week vijf schepen, waaronder de NS Century, sancties op voor het verhandelen van Russische olie boven de door de G7 vastgestelde maximale prijs van 60 dollar per vat.
Het opgelegde prijsplafond is een poging om de Russische inkomsten uit energieproducten aan banden te leggen. India neemt bij de oorlog in Oekraïne een neutrale houding aan. Het land was in 2022 een van de grootste kopers van Russische olie, blijkt uit data van energieconsultant Kpler.
India staat onder druk om op goede voet te blijven met de Verenigde Staten. Tegelijk ondervinden recente olieleveringen vanuit Rusland naar India problemen en wordt het land steeds huiveriger om deze te betalen met de Chinese yuan. Sinds oktober zouden ten minste zeven Russische leveringen nog niet zijn betaald, meldde persbureau Reuters.