• De opmars van de Russen gaat door, maar het lijkt er op dat het een stuk langzamer gaat dan zij oorspronkelijk verwachtten.
  • Rusland en Oekraïne hebben zondag afgesproken om te gaan onderhandelen bij de grens van Belarus en Oekraïne.
  • Tegelijk heeft de Russische president Poetin het leger de opdracht gegeven om nucleaire wapens op scherp te zetten.
  • Lees ook: Aantal Russische banken uit internationaal betalingssysteem SWIFT gegooid.

De Russische opmars in de Oekraïne gaat waarschijnlijk niet zo voorspoedig als Moskou had gehoopt. Dat is in ieder geval de analyse van Amerikaanse veiligheidsdiensten. Ze worden nog altijd buiten de hoofdstad Kiev gehouden.

Wel zouden Russische troepen inmiddels de stad Charkov in het noordoosten van Oekraïne zijn binnengetrokken. Maar die stad zouden ook weer op hebben moeten geven.

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondagmiddag de militaire leiding opgeroepen om nucleaire “afschrikkingsmiddelen” op scherp te zetten. Volgens Poetin hebben westerse landen “onvriendelijke” stappen gezet en “agressieve verklaringen gegeven” sinds de invasie van Rusland in Oekraïne.

“Zoals je kan zien hebben westerse landen niet alleen onvriendelijke maatregelen tegen ons land genomen op economisch gebied, maar hebben topfunctionarissen van vooraanstaande NAVO-landen het zichzelf toegestaan om met agressieve verklaringen tegen ons land te komen”, zei Poetin in een toespraak op de staatstelevisie.

Met "onvriendelijke maatregelen" verwijst Poetin naar de sancties door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgens de Russische leider zijn deze strafmaatregelen illegaal.

De Amerikaanse afgezant voor de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, veroordeelt het bevel van Poetin. "Het bevel betekent dat president Poetin op onacceptabele wijze doorgaat met de escalatie van deze oorlog en we moeten zijn acties op de sterkst mogelijke manier blijven bestrijden", zei ze in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS.

Onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne

Oekraïne en Rusland gaan onderhandelingen voeren bij de grens van Belarus en Oekraïne. Kiev meldt dat de delegaties van de landen elkaar zullen treffen zonder voorwaarden. Het zullen de eerste onderhandelingen zijn sinds het begin van de Russische invasie afgelopen donderdag.

Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft de stap aangekondigd, na een publieke ruzie over de gesprekslocatie. Het Kremlin maakte bekend dat een Russische delegatie in Belarus was gearriveerd en klaar was voor onderhandelingen, maar die actie werd door Oekraïne als "propaganda" omschreven.

Zelenski heeft meermaals gezegd niet te willen onderhandelen in Belarus, omdat het Russische leger vanuit dat land aanvallen op Oekraïne uitvoert. Hij herhaalde zijn standpunt zondagochtend. Hij zei toen ook open te staan voor overleg met Rusland. De Russische president Vladimir Poetin zei vervolgens dat de Oekraïense autoriteiten "een kans" verspeelden.

Zelenski is sceptisch over onderhandelingen met Rusland. "Ik geloof niet echt in een uitkomst van deze ontmoeting, maar laten we het proberen", zei hij in een videoboodschap. Hij voegde eraan toe dat er als er een "kans" is om de oorlog te beëindigen, hij aan gesprekken deel moet nemen.

Europese Unie maakt €500 miljoen vrij voor wapens en munitie voor Oekraïne

De Europese Unie stuurt Oekraïne wapens en munitie. Het is voor het eerst in haar geschiedenis dat de unie dat doet. Alle EU-landen sluiten verder hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. De Russische zenders Russia Today en Sputnik worden geweerd omdat ze als spreekbuis voor het Kremlin dienen, zohebben voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en EU-buitenlandchef Josep Borrell zondagmiddag bekend gemaakt.

De EU trekt 500 miljoen euro uit voor militaire hulp aan het Oekraïense leger, dat de Russische invasiemacht bevecht. Daarvan is 450 miljoen euro bestemd voor wapentuig en munitie, de rest voor "niet dodelijke" materialen als helmen, scherfvesten en EHBO-trommels. De EU gaat verder coördineren wat het Oekraïense leger nodig heeft en welk EU-land dat kan en wil leveren, zegt Borrell. Jarenlang was het in de EU taboe om wapens te leveren aan strijdende partijen.

Een andere, "nooit eerder genomen stap" is de verbanning van de Russische staatszenders Russia Today en Sputnik en hun filialen, zegt Von der Leyen. Zij "zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden".

Russische vliegtuigen mogen ook niet langer naar of over de EU vliegen. EU-land na EU-land, ook Nederland, kondigde de afgelopen uren al aan zijn luchtruim voor hen te sluiten. "Ook voor de privétoestellen van Russische oligarchen", onderstreept Von der Leyen.

Verder komt er een nieuw pakket sancties voor het "medeplichtige" Belarus, bondgenoot van het Kremlin en springplank voor de invasie van Oekraïne. Er komen "strafmaatregelen voor hun belangrijkste economische sectoren". Belarus mag geen steenkool, olie en gas, hout, cement, ijzer, staal en tabak meer uitvoeren. Goederen die ook militaire doeleinden kunnen dienen mogen niet meer aan het land worden verkocht. En Belarussen die Rusland helpen bij de oorlog tegen Oekraïne kunnen persoonlijke sancties verwachten.

De ministers van Buitenlandse Zaken moeten de nieuwe maatregelen nog officieel bekrachtigen, maar daarover is volgens EU-bronnen al overeenstemming. Minister Wopke Hoekstra en zijn collega's hebben zondagavond ingelast overleg per videoverbinding.

Russische opmars gaat trager dan verwacht

Volgens het Pentagon hebben de Russen nu minstens 50 procent van hun invasiemacht in Oekraïne.

Maar de opmars gaat zeer langzaam, aldus de defensiemedewerker die anoniem wil blijven. "We hebben aanwijzingen dat de Russen in toenemende mate gefrustreerd raken door hun gebrek aan momentum in de afgelopen 24 uur, vooral in de noordelijke delen van Oekraïne."

Oekraïne is erin eslaagd het Russische leger uit de stad Charkov te verdrijven, meldde de regionale gouverneur aan het begin van zondagmiddag. "De controle over Charkov is volledig van ons!", heeft gouverneur Olech Sinegoebov via Telegram laten weten. Volgens hem wordt de stad, waar op meerdere plekken gevechten plaatsvonden, "volledig gereinigd van de vijand". De 1,4 miljoen inwoners waren opgeroepen binnen te blijven.

Oekraïens leger stuurt extra troepen naar Kiev

Oekraïne stuurt extra militairen naar Kiev om de hoofdstad te verdedigen. Troepen in het hele land worden gemobiliseerd om voornamelijk het Russische leger ten noorden en noordwesten van de hoofdstad af te weren, meldde minister Oleksii Reznikov van Defensie zondag.

Het Oekraïense leger vecht op meerdere plekken in het land tegen de Russische troepen, waaronder in de buitenwijken van Kiev. Het leger beweert dat de Russische aanval in kracht afneemt, terwijl de invasie de vierde dag ingaat. "De Russische bezetter heeft het tempo van het offensief verlaagd, maar probeert op sommige gebieden nog steeds succes te boeken in het offensief tegen Oekraïne."

De strijd om Kiev is ook volgens de Britse inlichtingendiensten in "intensiviteit afgenomen". De Russische troepen in Oekraïne zijn nog steeds bezig met een opmars uit verschillende richtingen, meldde het Verenigd Koninkrijk zondagochtend, maar hebben te maken met flink wat weerstand van het Oekraïense leger.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski bombarderen Russische troepen woonwijken en vernietigen ze civiele infrastructuur, terwijl ze verder landinwaarts proberen te trekken. Hij omschrijft de nacht van zaterdag op zondag als "wreed". "Er is niets in het land dat de bezetters niet als een acceptabel doelwit zien." De president stelt dat de Russische soldaten in zijn land tegen "alle levende wezens" vechten.

Internationaal cyberleger

De Oekraïense vicepremier heeft zaterdag opgeroepen tot de vorming van een internationaal cyberleger. "We hebben digitale talenten nodig" twitterde Michailo Fedorov bij zijn wereldwijde oproep aan IT-talenten. "Alle operationele taken zullen hier worden gegeven: https://t.me/itarmyofukraine. Voor iedereen zal er wel iets te doen zijn. We gaan door met het gevecht aan het cyberfront. De eerste opdracht op het kanaal is voor de cyberspecialisten".

Ook gaf Fedorov aan dat Oekraïne nu gebruik kan maken van internet via het Starlink-netwerk van Elon Musk. Hij bedankte op Twitter daarvoor Elon Musk en de inzet van de Oekraïnse ambassadeur in de Verenigde Staten.

Op het Telegram-kanaal staan onder meer de namen van Russische bedrijven die grotendeels in staatshanden zijn, zoals Gazprom. Ook meerdere banken en overheidswebsites zijn aangemerkt als doelwitten. Het zogenoemde IT-leger wordt ook opgeroepen klachten in te dienen over YouTube-kanalen van Russische media die "openlijk liegen over de oorlog in Oekraïne".

De website van het Kremlin werd zaterdag platgelegd door hackers. Vermoedelijk was dat het werk van de groep Anonymous, die al gezegd had computeraanvallen op de Russische regering voor te bereiden.

LEES OOK: Dit is Volodimir Zelenski, de komiek die president in oorlogstijd werd en Oekraïne leidt tijdens de Russische invasie.