Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft donderdag in de Russische stad Belgorod per ongeluk een explosie veroorzaakt en gebouwen beschadigd, aldus het Russische ministerie van Defensie. Dat meldt het Russische persbureau TASS. Plaatselijke autoriteiten rapporteerden een enorme explosie in de stad die dicht bij Oekraïne ligt.

Volgens het defensieministerie vloog een Sukhoi SU-34 over de stad toen het toestel per ongeluk een wapen afvuurde. Het ministerie zei niet om wat voor wapen het ging. De SU-34 is een supersonische jachtbommenwerper.

In een van de hoofdstraten van de stad werd een krater met een diameter van 20 meter geslagen. Twee vrouwen raakten gewond en vier auto’s en vier gebouwen werden beschadigd, vertelde de regionale gouverneur.

NAVO-baas Stoltenberg bezoekt Kiyv

Donderdag bezocht secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO Kiyv tijdens een verrassingsbezoek aan Oekraïne. Toetreding van Oekraïne tot de NAVO staat hoog op de agenda van de NAVO-top komende zomer, zei Stoltenberg. Hij verzekerde het land dat de toekomst van Oekraïne “in de NAVO ligt”.

"Laat ik duidelijk zijn: de rechtmatige plaats van Oekraïne is in de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg aan het eind van het verrassingsbezoek. "En mettertijd zal onze steun jullie helpen om dit mogelijk te maken."

Oekraïne streeft al langer naar het NAVO-lidmaatschap, dat het land zou verzekeren van de onvoorwaardelijke steun van de Verenigde Staten en zijn dertig bondgenoten in de machtige westerse militaire alliantie.

Sinds de Russische invasie van ruim een jaar geleden geldt toetreding des te meer als een zaak van levensbelang. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky drong er bij Stoltenberg nog eens op aan snel werk te maken van de aansluiting van Oekraïne.

Maar lidmaatschap is voorlopig niet aan de orde, onderstrepen NAVO-bronnen. Ze verwachten niet dat de top in Vilnius in juli, waarvoor ook Zelensky is uitgenodigd, daarin verandering brengt. Binnen het bondgenootschap wordt wel nagedacht over andere veiligheidsgaranties. Oekraïne moet op zoveel NAVO-steun kunnen rekenen dat het zich voortaan Rusland of een andere aanvaller zelf van het lijf kan houden, klinkt het.

Wachten op tegenoffensief Oekraïne

Het bezoek van Stoltenberg bezoek komt op een sleutelmoment in de oorlog, nu een Russisch lenteoffensief lijkt vastgelopen en Oekraïne zich opmaakt voor de tegenaanval. Al lijkt het daarvoor amper de mankracht en de munitie te kunnen vinden. Vrijdag komen de NAVO-landen en andere bondgenoten van Oekraïne weer bijeen om te overleggen over de levering van extra wapens.

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius vindt beperkte aanvallen van Oekraïne op Russisch grondgebied een acceptabele tactiek bij het afweren van de invasie van Rusland. Het is in zo'n oorlog "volkomen normaal dat de aangevallen partij oprukt in vijandelijk gebied, bijvoorbeeld om aanvoerroutes af te snijden", zei hij donderdagavond tegen de Duitse omroep ZDF. "Zolang er geen steden, burgers of burgergebieden worden aangevallen, zal men dat noodzakelijkerwijs moeten accepteren."

Tegelijkertijd maakte Pistorius duidelijk dat het Westen in gedachten moet houden "hoe deze oorlog wordt uitgevochten" bij het nemen van beslissingen over wapenleveranties aan Kyiv. "Als Oekraïne bepaalde soorten bommen eist die wereldwijd verboden zijn, dan moet je nee zeggen."

LEES OOK: Westen houdt rekening met extreme reactie Poetin bij tegenoffensief van Oekraïne