De werkloosheid in Rusland gaat naar het hoogste niveau in twee jaar, terwijl de recessie van de Russische economie haar tweede jaar in zal gaan. 

Oekraïne, Syrië, een leugenachtige verkrachtingszaak en almaar dalende olieprijzen. Alsof Poetin nog niet genoeg aan z’n hoofd heeft, komt daar nu ook nog een binnenlands probleem bij.

Russische bedrijven gaan in groten getale werknemers ontslaan. Terwijl de werkloosheid in 2014 nog afnam, zullen meer Russen thuis komen te zitten in 2016 dan de laatste paar jaar het geval was.

Foefjes om werkloosheid te maskeren

Vorig jaar bedienden Russische werkgevers zich nog van Sovjet-foefjes om de werkloosheid te maskeren. In plaats van mensen te ontslaan, werden salarissen verlaagd, werkdagen ingekort of werknemers met onbetaald verlof gestuurd.

Het Kremlin heeft behoorlijk strikte wetten ingevoerd die het moeilijk maken om mensen te ontslaan – ook een Sovjet-reflex die meer banen belangrijker acht dan structurele hervormingen.

Nu hebben autobouwer AvtoVAZ, de maker van Lada's, en kerncentralebeheerder Rosenergoatom voor dit jaar ontslagrondes gepland, schrijft Bloomberg.

Olie en gas

Het vooruitzicht is namelijk grauw voor Rusland. De economie is nog altijd pijnlijk afhankelijk van olie- en gasinkomsten. Zo goed als de helft van het bbp is energie-exporten.

Om quitte te spelen moet de olieprijs voor Moskou boven de 89 dollar liggen. Momenteel schommelt een vat ruwe olie rond de 30 dollar.

Ook op dit terrein heeft Poetin niet hervormd toen hij het geld en de tijd had: de olie die Rusland nog heeft, zit in toenemende mate in moeilijker bereikbare velden. Sommige zijn nog niet eens aangesproken. Voor die investeringen ontbeert het Kremlin nu de middelen.

Effecten temperen

Gevolg is dat Moskou nu in de buidel moet tasten om de effecten van werkloosheid te temperen. Er gaat 3 miljard roebel (35,4 miljoen euro) naar verschillende regio's om hun werkloosheid 'laag te houden' en 7 miljard naar steden waar één werkgever dominant is.

De Russische economie kromp vorig jaar met 3,7 procent, onder meer door harde economische sancties vanuit het Westen naar aanleiding van de annexatie van De Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne. Lonen in het land zijn gemiddeld met meer dan 6 procent gedaald vergeleken een jaar eerder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl