- Toen Rusland eind februari 2022 Oekraïne binnenviel, was de verwachting dat het Russische leger Kyiv binnen enkele dagen zou bezetten.
- De Russische minister van Defensie heeft nu de verwachting uitgesproken dat de oorlog minstens tot 2025 kan voortslepen.
- Volgens minister Sergei Shoigu is Rusland bezig met het opbouwen van extra militaire slagkracht.
- Lees ook: Dit zijn de 3 gevaarlijkste wapens van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne, volgens een militair expert
Eind februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Aan het begin van de Russische invasie verwachtten Amerikaanse inlichtingendiensten dat Rusland de Oekraïense hoofdstad Kyiv in slechts drie dagen zou kunnen veroveren.
CIA-directeur Bill Burns vertelde leden van het Amerikaanse Congres enkele weken na het begin van de invasie dat de strategie van de Russische president Poetin zelfs gericht was op “het innemen van Kyiv binnen de eerste twee dagen van de campagne”.
Inmiddels duurt de oorlog al 18 maanden en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu lijkt nu toe te geven dat de strijd in Oekraïne tot minstens 2025 kan duren.
Anton Gerashchenko, een adviseur bij het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, plaatste een video op X, voorheen bekend als Twitter, waarin Shoigu zegt dat het Russische leger doorgaat met het “opbouwen van de gevechtskracht” van zijn strijdkrachten om het tegenoffensief van Oekraïne te pareren.
Om zijn militaire doelen te bereiken wil Rusland zijn troepen voorzien van moderne wapens en betere training. Shoigu gaf ook aan dat Rusland zijn militaire doelen kan bereiken met "consequente uitvoering van de maatregelen in de actie tot 2025".
Rusland wil Oekraïne in eigen invloedssfeer houden
Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne hebben de Russische president Vladimir Poetin en Russische ministers herhaaldelijk benadrukt dat Oekraïne binnen de Russische invloedssfeer moet blijven en dat wat zij omschrijven als het "naziregime" van Oekraïne moet worden verslagen.
Maar na 18 maanden strijd bezet Rusland alleen delen van Oost- en Zuid-Oekraïne en de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.
Oekraïense troepen proberen ook doorbraken te forceren bij de zwaar versterkte verdedigingslinies van Rusland in bezet gebied in het zuiden en oosten van Oekraïne. In de Zuid-Oekraïense regio Zaporizja heeft Oekraïne hiermee een aantal successen geboekt.
Onder meer de denktank Institute for the Study of War wijst er in recente commentaren op dat Russische troepen onder druk staan en dat elite-eenheden van Rusland kampen met krapte in de bezetting.