- Rusland geeft China forse kortingen bij verkoop van aardgas, vergeleken met gas dat nog aan Europa word verkocht.
- China gaat naar verwachting op de groothandelsmarkt een prijs van 272 dollar per 1.000 kubieke meter betalen in 2024, tegen een prijs van 482 dollar voor kopers uit Europa en Turkije.
- De korting die China krijgt, versterkt de indruk dat Rusland en China hun economische banden willen verstevigen.
- Lees ook: De brain drain die Rusland teistert, legt een zware wissel op de economie: die is naar verwachting in 2026 kleiner dan de economie van Indonesië
Een nieuwe economische prognose van de Russische regering gaat ervan uit dat Rusland de komende drie jaar gas gaat verkopen aan China tegen hoge kortingen. De prijzen die China gaat betalen liggen ver beneden wat Rusland kopers uit Europa in rekening wil brengen, zo meldt persbureau Bloomberg.
Het rapport van de Russische regering vermeldt dat China voor aardgas dat via Russische pijpleidingen wordt geëxporteerd, naar verwachting een gemiddelde prijs van 271,6 dollar per duizend kubieke meter betaalt in 2024.
Kopers uit Europa en Turkije krijgen daarentegen te maken met een verwachte gemiddelde prijs van 481,7 dollar voor gas uit Russische pijpleidingen komend jaar. Deze prijzen blijven naar verwachting min of meer constant in de periode tot en met 2026, volgens de prognose waaruit Bloomberg citeert.
Rusland verwacht dit jaar voor gemiddeld 297,3 dollar per 1.000 kubieke meter gas aan China te verkopen, terwijl de overige klanten in Europa en Turkije gemiddeld 500,6 dollar betalen.
Ondertussen verwacht Moskou dat de staatsbedrijf en energiereus Gazprom via de Power of Siberia-pijpleiding voor 400 miljard dollar aardgas zal leveren aan China.
Rusland economisch afhankelijker van China
De economische banden tussen Rusland en China hebben zich verdiept sinds februari vorig jaar, toen president Vladimir Poetin het bevel gaf voor de "speciale militaire operatie" in Oekraïne.
Omdat de positie van Rusland in de mondiale economische orde aanzienlijk is verzwakt, is het land voor de handel steeds afhankelijker geworden van China.
Duizenden westerse bedrijven hebben het land verlaten, Rusland worstelt met economische sancties en de meeste westerse handelspartners hebben hun blik op andere landen gericht, waardoor China de overhand heeft.
"Het is duidelijk dat Rusland veel afhankelijker is van China voor de import en geavanceerde industrieproducten die het nodig heeft, terwijl de Russische markten een verwaarloosbare aanvullende mogelijkheid vormen voor Chinese bedrijven", vertelde Yale-onderzoeker Jeffrey Sonnenfeld aan Insider in een interview in juli.