De winnaar van de Russische presidentsverkiezingen van dit weekend staat al vast, maar toch nemen drie mannen het op tegen president Vladimir Poetin. Het gaat om Nikolaj Charitonov van de Communistische Partij, Leonid Sloetski van de ultranationalistische Liberale Democratische Partij van Rusland en Vladislav Davankov van de partij Nieuwe Mensen.

Poetin wint dankzij het monddood maken van de oppositie, het meedogenloos uitschakelen van zijn tegenstanders en zijn vrijwel totale mediacontrole al jaren alle verkiezingen.

De belangrijkste oppositiepoliticus, Alexej Navalni, overleed vorige maand in een beruchte strafkolonie nabij de poolcirkel. En tegenkandidaat Boris Nadezjdi, die zich kritisch uitliet over de oorlog in Oekraïne, is door de kiesraad uitgesloten van deelname aan de verkiezingen.

Poetin heeft Russen opgeroepen te gaan stemmen dit weekend om hun burgerplicht te vervullen en hun vaderlandsliefde te tonen. Volgens Poetin gaat Rusland door een “moeilijke periode” en staat het land voor “complexe uitdagingen”. Hij zegt dat de Russen om “moeilijkheden met succes te kunnen overwinnen verenigd en zelfverzekerd moeten blijven”.

Maar wie zijn de drie mannen die naast Poetin op de kandidatenlijst staan?

Nikolaj Charitonov

De Russische president Vladimir Poetin en Nikolaj Charitonov in het jaar 2000.
De Russische president Vladimir Poetin en Nikolaj Charitonov in het jaar 2000.
REUTERS

Het 75-jarige parlementslid Nikolaj Charitonov is de officiële kandidaat van de Communistische Partij.

Kandidaten van die partij eindigden volgens persbureau Reuters sinds de verkiezingen van 2000 altijd op geruime afstand van Poetin op een tweede plaats.

Charitonov zit al sinds 1993 in de Doema, het Russische parlement, en deed in 2004 ook al eens mee aan de presidentsverkiezingen. Hij behaalde toen 13,8 procent van de stemmen, tegen 71,9 procent voor Poetin.

Volgens een in februari gehouden peiling kan hij nu rekenen op zo'n 4 procent van de stemmen. Hij uit tijdens de campagne geen enkele kritiek op Poetin en steunt ook de oorlog in Oekraïne. Charitonov staat net als vele andere Russische politici op westerse sanctielijsten.

Hij pleit volgens The Moscow Times, de Russische online krant van Derk Sauer, voor verlaging van de pensioenleeftijd, hogere pensioenen en meer steun voor grote gezinnen. Ook wil hij een progressief belastingstelsel en het lidmaatschap opzeggen van internationale organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), omdat die de economische soevereiniteit van Rusland zouden ondermijnen.

Lees ook: ‘Elke Rus die we overtuigen dat wat in Oekraïne gebeurt verwerpelijk is, is een overwinning voor ons’, zegt uitgever Derk Sauer van The Moscow Times

Leonid Sloetski

De Russische president Vladimir Poetin (links) en Leonid Sloetski.
De Russische president Vladimir Poetin (links) en Leonid Sloetski.
Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Leonid Sloetski is de leider van de ultranationalistische Liberale Democratische Partij van Rusland.

Hij houdt regelmatig felle anti-westerse tirades op de Russische staatstelevisie en kan net als Charitonov op zo'n 4 procent van de kiezers rekenen.

De 56-jarige Sloetski zit sinds 2000 in de Doema en vindt het van cruciaal belang dat Rusland de oorlog in Oekraïne wint. "Ik heb er alle vertrouwen in dat Rusland dit jaar de nobele en heilige militaire operatie zal beëindigen met een overwinning van Russische wapens". Ook wil hij dat de voedselprijzen laag blijven.

Sloetski werd in 2018 door een groep vrouwelijke journalisten beschuldigd van seksuele intimidatie, maar een parlementaire commissie sprak hem vrij.

In datzelfde jaar publiceerde de onlangs overleden Poetin-criticus Navalni een onderzoek waarin stond dat Sloetski meerdere luxe auto's bezit die veel te duur zijn voor het officiële inkomen dat hij verdient en dat hij in minder dan een jaar tijd 825 verkeersovertredingen beging.

Vladislav Davankov

De Russische presidentskandidaat Vladislav Davankov.
De Russische presidentskandidaat Vladislav Davankov.
REUTERS/Evgenia Novozhenina

De 40-jarige Vladislav Davankov is namens de partij Nieuwe Mensen vicevoorzitter van de Doema.

Hij richtte de partij in 2020 op met hulp van zijn vader, een zakenman. Hij bekritiseert zijn politieke tegenstanders niet, maar heeft wel slogans als "Tijd voor nieuwe mensen!" en "Ja voor verandering!".

Davankov kan volgens de laatst gehouden peilingen rekenen op steun van iets meer dan 5 procent van de kiezers.

Hij pleit voor "vrede en onderhandelingen" met Oekraïne, maar dan wel "op onze voorwaarden". Ook wil hij de banden met westerse landen "normaliseren" en roept hij op te stoppen met "de vervolging van andersdenkenden" en "ideologische censuur".

Hij deed vorig jaar mee aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou, maar behaalde toen slechts 5 procent van de stemmen. Sergej Sobjanin werd herkozen met ruim driekwart van de stemmen.

LEES OOK: Poetin handhaaft zijn macht door tegenstanders meedogenloos uit te schakelen – volgens sommige experts duidt dat op gebrek aan gezag