De Russische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief onverwacht verhoogd. De centrale bank wil hiermee de roebel ondersteunen.

Dat is vrijdag bekend geworden.

Het tarief staat nu op 8 procent, terwijl het eerder op 7,5 procent stond.

Geen enkele van de 23 door persbureau Bloomberg ondervraagde economen had de verhoging verwacht. Een van hen rekende zelfs op een verlaging. Met de jongste verhoging probeert de centrale bank de financiële gevolgen van de crisis rond Oekraïne en de dreiging van verdere sancties in te dammen.

De rente werd begin maart al met 1,5 procentpunt verhoogd in een poging de aanhoudende devaluatie van de roebel te stoppen. Die verhoging was de grootste sinds de roebelcrisis in 1998. Daarna volgde nog een verhoging eind april.

Roebel onder druk

De Russische economie leunt zwaar op inkomsten uit olie en gas. Daarmee haalt Rusland ook veel buitenlandse valuta binnen. De internationale reserves van Rusland hadden afgelopen week een omvang van 472,5 miljard dollar, zo'n 4,2 miljard dollar minder dan de week ervoor, aldus persbureau Bloomberg.

Deze berg met buitenlandse munten geeft de Russische centrale bank voorlopig de ruimte om tegenwicht te bieden aan speculanten die mikken op een verdere verzwakking van de roebel.

Rusland heeft dit jaar, vanwege de crisis rond Oekraïne wel last van versterkte kapitaalvlucht. In de eerste zes maanden van het jaar stroomde er naar schatting 75 miljard dollar aan vermogen het land uit, ongeveer evenveel als in heel 2013.

Met de renteverhoging maakt de Russische centrale bank het aanhouden van vermogen in roebels relatief iets aantrekkelijker. Dit moet ook de koers van de roebel tegenover andere munten ondersteunen.

Eén van de nadelen van een depreciatie van de roebel is dat geïmporteerde goederen duurder worden, wat de binnenlandse inflatie opdrijft. Aan de andere kant schrikken hoge binnenlandse rentetarieven investeringen in de economie af, omdat lenen steeds duurder wordt.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Staatsoliebedrijf Rosneft maakt voorlopig nog miljardenwinst, ondanks sancties VS

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl