- Uit uitgelekte documenten blijkt dat Rusland zijn militaire uitgaven wil verhogen tot 30 procent van de totale uitgaven van de overheid.
- De regering van president Poetin lijkt zich daarmee voor te bereiden op een jarenlange oorlog in Oekraïne.
- Geopolitieke experts denken dat Rusland erop gokt dat de steun van het Westen voor Oekraïne afneemt.
- Lees ook: ‘Poetin negeert zijn generaals en beslist zelf over de oorlog in Oekraïne, maar is tot dusver verrassend voorzichtig’.
Rusland is van plan zijn militaire uitgaven drastisch te verhogen, wat erop wijst dat het land zich voorbereidt op een jarenlange oorlog in Oekraïne, zo schrijft het Britse ministerie van Defensie in een update van de inlichtingendiensten van afgelopen weekend.
Het Kremlin is van plan om tegen 2024 de uitgaven voor defensie te verhogen tot ongeveer 30 procent van de totale overheidsuitgaven, zo blijkt uit documenten afkomstig uit het Russische ministerie van Financiën.
Het voorgestelde budget van 10.800 miljard roebel, omgerekend ongeveer 103 miljard euro, betekent een stijging van 68 procent ten opzichte van 2023. Daarmee zou het defensiebudget ongeveer 6 procent van het nationaal inkomen van Rusland bedragen, zo schrijven Britse inlichtingendiensten.
De plannen sluiten aan bij recente uitspraken van de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu, die onlangs aangaf dat het land tegen 2025 fors meer moderne wapens aan het leger wil leveren.
"We blijven de gevechtskracht van de krijgsmacht verder opbouwen, onder andere via de levering van moderne wapens en de training van onze troepen, daarbij voortdurend kijkend naar de speciale militaire operatie," zei Shoigu volgens het Russische persbureau Interfax.
Volgens hoogleraar internationale betrekkingen Nina Chroesjtsjova van The New School in New York is de Russische president Vladimir Poetin "niet van plan is op te geven", zei ze tegen de BBC. "Hij gaat niet toegeven, hij gaat geen concessies doen."
Poetin hoopt op wegvallen westerse steun aan Oekraïne
Chroesjtsjova denkt dat de Russische president afwacht, in de hoop dat de westerse steun aan Oekraïne afbrokkelt.
De VS en andere westerse bondgenoten steunen Oekraïne militair en financieel, maar een aantal politici in de VS, met name in de Republikeinse partij, staan steeds meer afwijzend tegenover de steun aan Oekraïne.
Er is een groeiende angst onder Europese bondgenoten dat als een rechtse Republikeinse kandidaat zoals Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 wint, er aanzienlijk gesneden wordt in de hulp aan Oekraïne.
Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij, als hij gekozen zou worden, binnen 24 uur een einde aan de oorlog zou maken - zonder uit te leggen hoe hij dat zou doen. Hij houdt zich op de vlakte over de vraag of hij Oekraïne zou blijven steunen.
Michael McFaul, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Rusland onder president Barack Obama, zei in augustus dat Poetin scherp let op de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Het is duidelijk dat Poetin wacht op de uitkomst van de verkiezingen van 2024", zei hij. "Als Trump wordt herkozen, heeft Poetin aanleiding om te geloven dat hij er in Oekraïne beter voor komt te staan".