- Rusland heeft in februari omgerekend voor bijna 10 miljard euro verdiend aan de verkoop van olie gen gas.
- De energie-inkomsten zijn met 80 procent gestegen, vergeleken met een jaar eerder.
- Rusland weet Westerse sancties vrij effectief te omzeilen en profiteert van hogere olieprijzen.
- Lees ook: Russische overheid haalde in 2023 record aan staatsinkomsten, mede doordat India voor $37 miljard aan Russische olie inkocht
De Russische inkomsten uit olie en gas zijn de afgelopen maand met 80 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Ondanks de westerse sancties verdiende de Russische staat vorige maand in totaal 945,6 miljard roebel (9,6 miljard euro) aan belastingen uit de olie- en gasindustrie, vooral dankzij de hogere prijzen voor ruwe olie.
Olie en gas vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de financiering van de oorlog in Oekraïne. Sinds de Russische invasie hebben verscheidene westerse landen de import van Russische olie helemaal verboden of verregaand beperkt. Ook werd een prijsplafond van kracht.
Hoewel kopers uit andere landen vrij zijn om Russische vaten tegen een hogere prijs te kopen, mogen ze voor die leveringen geen gebruik maken van westerse diensten.
Moskou probeert de westerse oliesancties te omzeilen met een 'schaduwvloot' van olietankers die onder een andere vlag varen en door samen te werken met niet-westerse kopers en tussenpersonen.
Sinds dit jaar heeft Rusland de belasting op de export van ruwe olie volledig afgeschaft. Tegelijkertijd hebben de autoriteiten de belasting op oliewinning verhoogd om het tekort aan inkomsten uit exportheffingen te compenseren.
Nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland moet olieverkoop aan India lastiger maken
Intussen probeert de VS het met nieuwe sancties tegen Rusland wel lastiger te maken om olie te exporteren naar India, schreef persbureau Reuters afgelopen week India was in 2023 één van de belangrijkste afnemers van Russische olie.
Volgens bronnen die Reuters sprak maken Indiase raffinaderijen zich in toenemende mate zorgen over de nieuwe sancties. Ze zijn bang dat het moeilijker wordt schepen te vinden die de ruwe Russische olie willen vervoeren en ook dat de transportkosten zullen stijgen.
Daardoor kan Rusland minder korting bieden op zijn olie, die daardoor minder aantrekkelijk wordt. De goedkope olie was een belangrijke reden dat India vorig jaar de grootste koper werd van ruwe Russische olie, met een gemiddelde inkoop van 1,7 miljoen vaten per dag.