- Rusland is middelbare scholieren oorlogstraining aan het geven, zodat het Russische leger in de toekomst beter voorbereide jonge mannen kan rekruteren.
- Volgens Britse inlichtingendiensten bestaat het trainingsprogramma onder meer uit het leren omgaan met geweren, granaten en drones.
- De drone-lessen tonen aan dat technologie een steeds belangrijke rol is gaan spelen op het slagveld.
- Lees ook: De brain drain die Rusland teistert, legt een zware wissel op de economie: die is naar verwachting in 2026 kleiner dan de economie van Indonesië
Het nieuwe lesprogramma op middelbare scholen in Rusland bestaat onder meer uit oorlogstraining, waarbij leerlingen om leren gaan met drones, geweren en granaten. Het doel is volgens Britse inlichtingendiensten om de leerlingen voor te bereiden op inzet voor de oorlog in Oekraïne.
Het Britse ministerie van Defensie liet deze week weten dat het lesprogramma drie doelen heeft: “Het indoctrineren van scholieren met het narratief van het Kremlin voor de ‘speciale militaire operatie’, leerlingen een krijgsmentaliteit bijbrengen en de trainingstijd verkorten bij mobilisatie en daadwerkelijke inzet.”
De militaire training wordt gegeven in de hoogste klassen van de middelbare school aan leerlingen die snel zullen worden opgeroepen om hun dienstplicht te vervullen. De “basis veiligheidstraining” werd in 2022 goedgekeurd door de Russische overheid en is eerder dit jaar al getest op verschillende scholen.
Scholieren leren hoe ze met Kalasjnikov moeten omgaan
Tijdens de training leren scholieren onder meer hoe ze een Kalasjnikov-geweer moeten gebruiken, zoals dit voorjaar al gebeurde op bezette scholen in De Krim. Ook moeten ze leren omgaan met granaten.
Een ander belangrijk aspect van de training is hoe je drones bestuurt. Deze zomer bleek dat de lessen over gevechtsdrones zich vooral richten op "terreinverkenningen en manieren om vijandelijke droneaanvallen te weerstaan."
Aanvankelijk werd aangenomen dat de lessen niet zozeer bedoeld worden om de scholieren daadwerkelijk te trainen, maar meer om "een cultuur van militair patriottisme" te bewerkstelligen". Nu lijkt het erop dat beide doelen worden nagestreeft, aangezien de lessen de scholieren zowel indoctrineren over de oorlog als wel hen voorbereiden op mogelijke gevechtshandelingen.
Ook kan Rusland door de trainingen makkelijker nieuwe rekruten werven die hooggespecialiseerd en gevaarlijk werk moeten doen op het slagveld.