De Russische president Vladimir Poetin wil het nieuwe offensief in de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne gebruiken om land te bezetten als inzet voor toekomstige onderhandelingen,.

Dat zegt een Europese topambtenaar, volgens meerdere media. Nadat Rusland er niet in slaagde de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen, heeft het Kremlin de aandacht verlegd naar het veroveren van de hele Donbas-regio, meldde Agence France Presse.

De drie andere hoofddoelen voor de tweede fase van de oorlog zijn het veiligstellen van een landcorridor naar de Krim via de belegerde stad Marioepol, de volledige controle over de regio Cherson om de zoetwatervoorziening voor de Krim veilig te stellen en tot slot het veroveren van meer grondgebied dat kan worden gebruikt als buffer of als troef in toekomstige onderhandelingen, zei de hoge EU-ambtenaar, volgens Politico.

Sinds eind maart spreekt Rusland van oorlogsdoelen die aanzienlijk verschillen van de eerste fase van de oorlog. De Russische president Poetin had oorspronkelijk gezegd dat hij streefde naar “demilitarisering” van Oekraïne.

Na weken van hevig Oekraïens verzet zei de Russische generaal Sergej Rudskoi op 25 maart dat het hoofddoel van zijn leger in de eerste maand van de oorlog was de Oekraïense strijdkrachten "te verzwakken" - een doel dat Moskou volgens hem had bereikt. Een aanval op de Donbas zou de volgende stap van het Kremlin zijn, voegde Rudskoi eraan toe.

Militaire analisten hebben eerder ook gezegd dat Rusland waarschijnlijk zal overgaan tot de inname van Oekraïens grondgebied om dit te gebruiken als bufferzone. De hoofdofficier van de inlichtingendienst van Oekraïne, generaal Kyrylo Budanov, zei vorige maand dat Poetin waarschijnlijk een situatie in Oekraïne wil creëren die vergelijkbaar is met de huidige tweedeling tussen Noord- en Zuid-Korea.

De aanleg van een landbrug naar de Krim wordt gezien als een van de hoofdredenen voor de Russische aanval op Marioepol, een stad in het zuiden van Oekraïne die al wekenlang wordt gebombardeerd.

Als Marioepol - de grootste Oekraïense stad in de Donbas - valt, kunnen Russische troepen aan het zuidelijke en oostelijke front samenkomen voor een groter offensief elders. De laatste verdedigers van de stad hebben een tekort aan voorraden en munitie en zijn ingesloten in een staalfabriek die Russische troepen naar verluidt proberen te bestormen.

"We verwachten een volledige verwoesting van de stad en veel burgerslachtoffers," zei de Europese ambtenaar, volgens Politico. "Mijn vrees is dat het erger wordt dan in Boetsja."

Ondertussen zou het verkrijgen van de volledige controle over Cherson - een havenstad aan de Zwarte Zee die begin maart door Rusland werd veroverd - Moskou in staat stellen om dominantie te krijgen over het kanaal dat water van de Oekraïense rivier de Dnjepr naar de Krim voert.

De Oekraïense strijdkrachten zijn echter begonnen met het terugnemen van enkele dorpen in een reeks tegenaanvallen in Cherson, volgens The Washington Post.

Onderhandeling tussen Oekraïne en Rusland vastgelopen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski weigert te praten over het opgeven van de oostelijke gebieden van zijn land om een einde te maken aan de oorlog. Hij zei tegen CNN dat hij geen garantie had dat Rusland niet weer zou proberen Kiev in te nemen, als Rusland de Donbas weet te veroveren.

Wat de toekomstige onderhandelingen betreft, zijn de vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne grotendeels vastgelopen sinds de ontdekking van mogelijke massagraven in de stad Boetsja, nadat Russische troepen daar waren weggetrokken.

Vóór het bloedbad hadden Kiev en Moskou ingestemd met een aantal diplomatieke concessies die leken te wijzen op het bereiken van een gemeenschappelijke basis, hoewel diplomaten van beide partijen de hoop op enige significante vooruitgang bagatelliseerden.

LEES OOK: Big Macs worden in Rusland online voor 33 euro per stuk verkocht, nadat McDonald’s de filialen in het land sloot