- Rusland zet zijn plannen om een proef te doen met een digitale versie van de roebel door.
- Sinds medio 2022 is de roebel sterk in waarde gedaald op valutamarkten, zowel tegenover de dollar als de euro.
- Ook andere landen kijken naar digitale versies van hun eigen valuta, waaronder China, India en Japan.
- Lees ook: Rusland moedigde burgers aan vakantie te houden op de Krim – nu worden militaire aanvoerlijnen gehinderd door toeristen die merken dat er een oorlog woedt in Oekraïne
De plannen van Rusland om een digitale roebel in te voeren krijgen meer tractie, nu de regering alle zeilen bij moet zetten om de kwakkelende economie overeind te houden.
De wetgeving voor een digitale munteenheid werd woensdag goedgekeurd door het Hogerhuis van het parlement en een proefproject zou al in augustus van start kunnen gaan, meldt persbureau Bloomberg.
Sinds de invasie van Oekraïne in februari 2022 is de Russische economie afgesloten van het internationale financiële systeem dat door de Amerikaanse dollar wordt gedomineerd. De roebel is een van de slechtst presterende valuta dit jaar.
De Russische munt daalde sinds medio 2022 fors ten opzichte van de dollar en de euro. In twaalf maanden tijd is de roebel 60 procent minder waard geworden tegenover de dollar,
De Russische export heeft ook flinke last van westerse economische sancties. Het overschot op de lopende rekening van Rusland daalde met 93 procent in het tweede kwartaal van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft vooral te maken met teruglopende verkoopvolumes van aardgas en de relatief lage prijzen die betaald worden voor Russische olie.
Digitale roebel moet helpen bij internationale betalingen van Rusland
De centrale bank van Rusland kijkt naar een digitale versie van de roebel om grensoverschrijdende betalingen te vergemakkelijken.
Nikolaj Zjoeravlev, plaatsvervangend voorzitter van de Russische Federatieraad, zei deze maand dat de digitale roebel de internationale handelsvooruitzichten zou kunnen verbeteren. "In de huidige omgeving is het belangrijk om onafhankelijke betalingsinstrumenten en financiële informatiekanalen te hebben die gebruikt kunnen worden in de handel met buitenlandse partners."
Een toenemend aantal centrale banken onderzoekt het idee van een digitale munt. Elf landen hebben er een gelanceerd en negen G20-landen hebben proefprojecten, volgens The Atlantic Council.
China loopt voorop met een proefprojecten voor een digitale yuan die sinds 2020 lopen. De digitale Chinese munt wordt onder meer getest in het openbaar vervoer en bij e-commerce betalingen.
Een digitale munt van een centrale bank verschilt van regulier giraal geld, in de zin dat digitale valuta direct door de centrale bank worden uitgegeven, waarbij gebruikers ook een rekening hebben bij de centrale bank.
Giraal geld is beschikbaar via commerciële banken met een rekening bij de centrale bank. Giraal geld wordt niet direct door de centrale banken gecreëerd. Dus voor klanten loopt de toegang tot giraal geld via commerciële banken.