- Saudi-Arabië is ontstemd over de de hoeveelheid olie die Rusland op de mondiale markt blijft gooien.
- Het Russische aanbod, dat vooral gretig wordt afgenomen door landen als India en China, duwt olieprijzen naar lagere niveaus dan Saudi-Arabië wil.
- Saudi-Arabië wil graag dat prijzen van ruwe olie boven de 81 dollar per vat blijven.
- Lees ook: Nederland compenseert wegvallen Russische olie, door meer olie uit Saudi-Arabië, Irak en Kazachstan te halen
Rusland kampt met westerse sancties die onder meer van invloed zijn op de prijzen waartegen Rusland olieproducten kan verkopen. Het land heeft daarom baat bij een relatief hoge productie.
Het hoge Russische aanbod zorgt er echter mede voor dat internationale olieprijzen lager liggen dan oliegrootmacht Saudi-Arabië wil.
Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal. Saudi-Arabië heeft als aanvoerder van de OPEC-landen eerder dit jaar juist aangestuurd op productiebeperkingen. Rusland werkt samen met OPEC, maar is formeel geen lid van de olielandenclub.
De pogingen van OPEC op olieprijzen op hogere niveaus te houden worden echter ondermijnd door de overvloedig verkoop van relatief goedkope Russische olie aan China en India. Daarbij lijkt Rusland zich niet te houden aan afspraken met OPEC rond productiebeperkingen, geven goed geïnformeerde bronnen aan tegenover de WSJ. “De Saudi’s klagen daarover bij de Russen en vragen ze om afspraken over productiebeperking te respecteren.”
Rusland houdt zich niet aan afspraken over olie-aanbod
De zogenoemde OPEC+-landen (waar Rusland als gelieerd olieland wel bijzit) spraken begin april productiebeperkingen af. Recente data suggereren echter dat Rusland zich daar niet aan houdt, omdat het land probeert zoveel mogelijk inkomsten uit de olieverkoop binnen te halen om de oorlog in Oekraïne te financieren.
Door westerse sancties mag Rusland internationaal zijn ruwe olie niet verkopen voor meer dan 60 dollar per vat. Toonaangevende olieprijzen zoals Brent-olie liggen hoger, maar sinds begin april, toen Brent-olie op 87 dollar per vat noteerde, zijn de prijzen gezakt naar een niveau van minder dan 73 dollar woensdagochtend.
Saudi-Arabië mikt op olieprijzen van boven de 81 dollar per vat, onder meer met het oog op de financiering van grote infrastructuurprojecten, zoals de futuristische megastad Neom.
Economische adviseurs van kroonprins Mohamed bin Salman hebben aangegeven dat Saudi-Arabië de komende vijf jaar hogere olieprijzen nodig heeft om voldoende investeringen te kunnen doen, aldus de WSJ. Het Neom-project krijgt naar verwachting een prijskaartje van 1.000 miljard dollar, als het volledig wordt voltooid.
Begin juni komen de OPEC+-landen weer bijeen om te praten over productieafspraken voor ruwe olie.