- Westerse inlichtingendiensten geven aan dat Rusland een grote invasie van Oekraïne plant, inclusief een opmars richting de hoofdstad Kiev.
- Deze inschatting verkondigen onder meer NAVO-chef Jens Stoltenberg en de Britse premier Boris Johnson.
- De Russische president Vladimir Poetin zou inmiddels de goedkeuring hebben gegeven voor het in gang zetten van aanvalsplannen.
- Lees ook: Europa heeft voldoende alternatieven voor winter, als Russisch gas helemaal wegvalt, stelt voorzitter Europese Commissie
NAVO-chef Jens Stoltenberg verwacht dat het Russische leger een “grootschalige aanval” op Oekraïne gaat uitvoeren. De secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap zei dat zaterdag in München waar een veiligheidsconferentie plaatsvindt.
“Alle tekenen wijzen erop dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne voorbereidt”, zei Stoltenberg tegen de Duitse omroep ARD. “We zijn het er allemaal over eens dat de kans op een aanval zeer hoog is.”
Volgens hem worden er dan ook geen Russische troepen uit het grensgebied met Oekraïne teruggetrokken, zoals Rusland beweert, maar komen er juist meer bij. Volgens de Noor zijn er ook tekenen dat Rusland probeert te zorgen voor een aanleiding voor een invasie.
In lijn met de verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de rijke G7-landen eerder op de dag, roept Stoltenberg Rusland op een diplomatieke oplossing te zoeken.
De NAVO is inmiddels uit veiligheidsoverwegingen begonnen met de evacuatie van personeel vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev naar Lviv, in het westen van het land en naar de Belgische hoofdstad Brussel. "De veiligheid van ons personeel staat voorop, daarom is personeel verplaatst naar Lviv en Brussel. De NAVO-kantoren in Oekraïne blijven operationeel", zei een NAVO-functionaris tegen AFP.
Oekraïne is geen lid van de NAVO en het bondgenootschap heeft geen troepen in het land. Maar sinds het einde van de jaren negentig zijn er wel twee NAVO-kantoren in Kiev.
Verschillende westerse landen verplaatsten in afwachting van een Russische invasie diplomaten vanuit de Oekraïense hoofdstad naar Lviv, vlakbij de grens bij Polen. NAVO-leden hebben wel troepen gestuurd naar buurlanden van Oekraïne die lid zijn van het militaire pact.
Lees ook: Rusland kan extra druk zetten op Oekraïne dankzij een sterke vriendschappelijke relatie met China
Britse premier Johnson spreekt ook van gevaar van grote Russische invasie van Oekraïne
Ook de Britse premier Boris Johnson spreekt van aanwijzingen dat Rusland "de grootste oorlog in Europa sinds 1945" plant, zo zegt hij in een interview met de BBC. "Alle tekenen zijn er dat het plan in zekere zin al is begonnen."
Volgens de inlichtingendiensten is Rusland van plan Oekraïne binnen te vallen en de hoofdstad Kiev te omsingelen, aldus de minister-president. Johnson is bang dat de invasie vele mensenlevens zal kosten.
Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering bedraagt het aantal troepen langs de Oekraïense grens, zowel in Belarus als Rusland, tussen de 170.000 en 190.000 man. Het Westen vreest dat de Russen ieder moment kunnen aanvallen, maar Moskou heeft tot nu toe steeds ontkend dat van plan te zijn en zegt alleen militaire oefeningen in de regio te houden.
Johnson meldt dat de Amerikaanse president Joe Biden westers leiders heeft verteld dat inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten, via de regio Donbas, binnenvalt, maar ook vanuit Belarus en vanuit de regio rondom Kiev. "Ik ben bang om te zeggen dat het plan dat we zien is voor iets dat echt de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zijn, alleen al qua omvang", zei de premier.
Mensen moesten niet alleen rekening houden met het mogelijke verlies van Oekraïense levens, maar ook dat van "jonge Russen", voegde hij eraan toe.
Johnson sprak met de BBC na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en vertelde de wereldleiders in een toespraak bij een veiligheidsconferentie in München dat elke invasie van Oekraïne door Rusland "over de hele wereld zou echoën". Het volledige interview wordt zondagmorgen uitgezonden op de BBC.
Rusland houdt militaire oefeningen
De strategische nucleaire strijdkrachten van Rusland hebben zaterdag oefeningen gehouden onder toezicht van president Vladimir Poetin. Washington beschuldigde de Russische troepen die zich nabij de grens met Oekraïne hadden verzameld van een opmars. Ze zouden "klaar om toe te slaan" zijn.
Kiev en Moskou hebben elkaar beschuldigd van nieuwe beschietingen bij de grens. Frankrijk en Duitsland riepen hun burgers in Oekraïne op het land te verlaten. De Amerikaanse minister Lloyd Austin van Defensie zei dat Russische troepen optrekken richting de grens. "We hopen dat hij (Poetin) een stap terug doet van de rand van het conflict", aldus Austin tijdens een persconferentie in Litouwen.
De uitvoering van het Russische oorlogsplan tegen Oekraïne is volgens vier bazen van Britse inlichtingendiensten al in volle gang. In gesprek met de krant Sunday Times zeggen ze dat Vladimir Poetin zijn akkoord al heeft gegeven.
Volgens de inlichtingendiensten kan een Russische aanval ieder moment plaatsvinden. "Onze inlichtingen komen overeen met de Amerikaanse informatie. Poetin heeft een plan en dat is al in gang gezet."
In de krant zeggen de inlichtingenchefs dat ze verwachten dat het begint met schermutselingen in de door separatisten gecontroleerde Donbass-regio in Oost-Oekraïne. Daarna zullen de separatisten een grote aanval tegen het Oekraïense leger beginnen, gevolgd door een invasie van het Russische leger.
"Ik verwacht een groot offensief om de regering in Kiev omver te werpen. Er staan Russische kruisraketten gericht op Kiev", aldus een inlichtingenbron. Een andere bron zegt dat er met veel scenario's rekening wordt gehouden.
Rusland zegt 40.000 vluchtelingen uit Oekraïne te hebben opgenomen
Rusland zegt dat het 40.000 Oekraïense vluchtelingen heeft opgenomen in de zuidelijke regio Rostov. Minister van Noodsituaties en Burgerbescherming Aleksandr Tsjoeprian zei tegen het Russische persbureau TASS dat de vluchtelingen in 92 noodopvanglocaties zijn ondergebracht.
De leiders van de separatisten die de Donbass-regio sinds 2014 controleren hebben inwoners van die regio opgeroepen te vluchten naar Rusland. Volgens de separatisten, die gesteund worden door Rusland, is het Oekraïense leger van plan een groot offensief te beginnen tegen de separatisten. Oekraïne ontkent dit.
Volgens de separatisten moeten 700.000 mensen uit het gebied worden geëvacueerd. De Russische president Vladimir Poetin heeft de autoriteiten opgedragen alle vluchtelingen 116 euro (10.000 roebel) te geven.
Westerse mogendheden zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk denken dat Rusland blijft herhalen dat Oekraïne de Donbass-regio wil aanvallen, om een reden te hebben Oekraïne binnen te vallen. De schermutselingen en beschietingen van de afgelopen dagen zouden bij het Russische plan horen.