- De meerderheid van de wereld keurt het leiderschap van Rusland af sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, zo blijkt uit een peiling van Gallup.
- Een gemiddelde van 57 procent van de 137 door Gallup onderzochte landen staat negatief tegenover de Russische regering.
- Rusland krijgt wel steun van landen als China en India, die Russische olie blijven kopen.
- Lees ook: Westen houdt rekening met extreme reactie Poetin bij tegenoffensief van Oekraïne
De populariteit van de Russische president Vladimir Poetin en zijn regering is wereldwijd gezakt, nadat Poetin vorig jaar het bevel gaf tot de invasie van Oekraïne, zo blijkt uit nieuwe peilingen van de Amerikaanse opiniepeiler Gallup.
De meerderheid van de wereld is nu negatief over het staatshoofd van Rusland en dat is voor het eerst in de 16 jaar dat Gallup de wereldwijde opinie over politieke leiders peilt.
Een gemiddelde van 57 procent van de 137 door Gallup onderzochte landen zegt de Russische regering negatief te beoordelen. Een jaar eerder was dat nog 38 procent. Dit geeft aan hoezeer de invasie van Oekraïne van invloed is gewest op het gezag van Poetin in de wereld.
In 81 van de 137 onderzochte landen gaf de meerderheid van de ondervraagden aan de regering van Rusland verantwoordelijk te achten voor de oorlog in Oekraïne.
Reputatie van Poetin en Rusland fors gekelderd door oorlog in Oekraïne
De wereldwijde steun voor het Russische leiderschap stond volgens Gallup in 2021 nog op een gemiddelde van 33 procent, maar is inmiddels gezakt tot slechts 21 procent in 2022. "De steun voor de Russische regering daalde in vrijwel elke regio van de wereld", aldus Gallup.
Het Kremlin is politiek en economisch geïsoleerd geraakt sinds de invasie van Oekraïne. In de VN hebben veel landen hun afkeuring uitgesproken over Rusland en de Russische regering is door onder andere door het Internationaal Strafhof (ICC) beschuldigd van oorlogsmisdaden.
Het Internationaal Strafhof vaardigde afgelopen maand een arrestatiebevel voor Poetin uit, omdat hij betrokken zou zijn bij de illegale deportatie van Oekraïense kinderen. Het is alleen onwaarschijnlijk dat hij hier ooit voor terecht zal staan.
Ondertussen lijdt de Russische economie zwaar onder de strenge sancties die de EU, de VS en andere bondgenoten het land hebben opgelegd. Een klein lichtpuntje voor Poetin is het feit dat India en China, in tegenstelling tot de EU, wel Russische olie blijven kopen - wat Moskou inkomsten oplevert om de gevechten in Oekraïne te blijven financieren.