- Buitenlandse bedrijven die uit Rusland vertrekken hebben het land dit jaar omgerekend al 358 miljoen euro betaald.
- Rusland heeft het erg moeilijk gemaakt voor bedrijven om de markt te verlaten.
- Toen de oorlog met Oekraïne uitbrak, beloofden duizenden buitenlandse bedrijven uit Rusland te vertrekken. Slechts 373 hebben dat volledig gedaan.
- Lees ook: De economie van Rusland profiteert handig van nieuwe banden met China en India – toch stapelen toekomstige problemen zich op
Buitenlandse bedrijven die uit Rusland vertrekken spekken de schatkist van het Kremlin enorm, maar doen dat niet uit vrije wil.
Vertrekkende bedrijven hebben dit jaar in de periode tot half maart al bijna 36 miljard roebel bijgedragen aan de Russische staatsinkomsten (omgerekend ongeveer 358 miljoen euro), zo meldt de Russische zakelijke nieuwssite RBC op basis van officiële overheidsgegevens. Dat is 17 keer zoveel als de 2,1 miljard roebel die het Kremlin had verwacht voor heel 2024.
In 2023 kreeg Rusland bijna 117 miljard roebel (1,2 miljard euro) van bedrijven die uit het land vertrokken, schrijft RBC.
Toen Rusland ruim twee jaar geleden Oekraïne binnenviel beloofden duizenden buitenlandse bedrijven het land te verlaten. Maar volgens de Kyiv School of Economics hebben pas 373 bedrijven dat volledig gedaan. Vijfhonderd andere bedrijven zijn bezig met het proces om zich terug te trekken en 704 andere bedrijven hebben hun activiteiten tijdelijk gestaakt.
Veel grote en bekende bedrijven zoals McDonald’s, Starbucks en IKEA hebben Rusland verlaten. Maar na een hele reeks snelle terugtrekkingen aan het begin van de oorlog, ligt het tempo nu fors lager.
Dat is ook precies de bedoeling van de Russische overheid, want Moskou heeft het voor buitenlandse bedrijven steeds moeilijker gemaakt om de markt te verlaten.
Ten eerste moeten bedrijven die willen vertrekken daar toestemming voor krijgen van de overheid. Bedrijven in strategisch belangrijke sectoren als energie en finance hebben zelfs de persoonlijke handtekening van Vladimir Poetin nodig.
Bedrijven moeten voor vertrek uit Rusland flink betalen
Daarnaast heeft de Russische regering een hele serie van hindernissen opgeworpen in het terugtrekkingsproces, zoals bedrijven verplichten hun bezittingen te verkopen met 50 procent korting en minstens 10 procent van hun jaaromzet af te staan aan de Russische overheid.
Het betekent dat bedrijven een forse bijdrage leveren aan de Russische economie als ze vertrekken. Maar het probleem is dat ze met blijven ook bijdragen aan de Russische oorlogseconomie.
Het nationaal inkomen van Rusland groeide vorig jaar met 3,6 procent en het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de economie dit jaar met 2,6 procent groeit. De werkloosheid is zelden zo laag geweest en de lonen zijn flink omhoog aan het gaan. Maar de economische groei wordt vooral veroorzaakt door overheidsuitgaven aan defensie.
Grote buitenlandse bedrijven die nog volop actief zijn in Rusland zijn onder meer Nestlé, Unilever en Mondelez.