- De Russische economie ondergaat een “omgekeerde industrialisatie”, volgens de centrale bank van Finland.
- Om de oorlog tegen Oekraïne te financieren, investeert het Kremlin minder in de eigen techsector. Dat kan het land op termijn parten gaan spelen.
- “Rusland zit vast op een traject van lagere potentiële groei en een sombere economische toekomst”, concludeert een adviseur van de Finse centrale bank.
- Lees ook: Shell krijgt ruim €1 miljard uitbetaald van Rusland vanwege uitkoop Sakhalin-2 project, volgens Russische krant
Rusland ondergaat een “omgekeerde industrialisatie”, volgens de centrale bank van Finland. De westerse sancties en de voortdurende oorlog tegen Oekraïne drukken de economische vooruitzichten op de langere termijn.
Hoewel Rusland vorig jaar werd getroffen door een aantal economische schokken, bleek de economie veerkrachtiger dan gedacht. Het nationaal inkomen kromp met slechts 2,1 procent, schrijft adviseur Laura Solanko van de Finse centrale bank in een recente blogpost.
Dat wil niet zeggen dat westerse sancties geen effect hebben. Zo moesten Russische fabrieken noodgedwongen overstappen op duurdere of inferieure productonderdelen.
Inmiddels ondergaat de Russische economie een structurele transformatie. Het land is meer zelfvoorzienend geworden en de invloed van de staat is toegenomen, schrijft Solanko. Het Kremlin heeft substituten moeten vinden voor geïmporteerde producten van “onvriendelijke landen”, die meer dan de helft van de wereldeconomie vertegenwoordigen.
"Een dergelijk beleid kan alleen slagen met enorme investeringen in de binnenlandse productie ter vervanging van importen en met de aanleg van nieuwe transportverbindingen naar het oosten en het zuiden van Rusland", aldus Solanko. "Aangezien de middelen beperkt zijn, betekent dit minder investeringen in andere sectoren."
Volgens Solanko lijdt de Russische techsector hieronder. Ze omschrijft de huidige toestand van de Russische economie dan ook als "omgekeerde industrialisatie".
Hoe langer de oorlog voortduurt, hoe meer Rusland zijn oorlogsmachine financieel zal moeten ondersteunen. "Rusland zit vast op een traject van lagere potentiële groei en een sombere economische toekomst", concludeert Solanko.