- Ondanks een stevig pakket aan sancties van het Westen verdient Rusland meer geld dan ooit aan zijn olie- en gashandel.
- Rusland zal naar verwachting in 2022 meer dan 320 miljard dollar verdienen aan de verkoop van energie, ruim een derde meer dan in 2021.
- De inkomsten uit olie en gas worden ondersteund door nieuwe vraag uit India, de verkoop aan China en de stijgende energieprijzen.
- Lees ook: Rusland zal de oorlog ‘binnen twee maanden’ beëindigen als het Westen gas en olie compleet gaat boycotten.
De Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben de Russische energiesector om de oren geslagen met een gigantisch pakket aan sancties. Die sancties volgenden op de invasie van Oekraïne, maar vooralsnog verkoopt Rusland er geen druppel olie minder door.
Sterker nog: ondanks al die maatregelen verkoopt Rusland tegenwoordig meer olie en gas dan ooit.
Het Russische ministerie van Financiën verwacht dat het land in april zo’n 9,6 miljard dollar binnenkrijgt uit de verkoop van energie. Dat bedrag overtreft ook de aanvankelijke prognoses van het land zelf, voornamelijk doordat de prijzen voor ruwe olie en aardgas zijn gestegen.
Rusland zal naar verwachting in 2022 ongeveer 321 miljard dollar aan de energie-export verdienen, meldt persbureau Bloomberg. Dat is ruim een derde meer dan vorig jaar.
Die ramingen zijn een klap in het gezicht voor de bedenkers van de sancties. De Amerikaanse regering legde een volledig embargo voor Russische energiegrondstoffen op, terwijl het VK plannen aankondigde om de invoer van Russische olie geleidelijk af te bouwen.
De EU blokkeerde de invoer van Russische steenkool, maar heeft nog geen besluit genomen over een verbod op de import van ruwe olie uit het land.
Genoeg andere kopers voor Russische olie en gas
De sanctiemaatregelen zijn bedoeld om de Russische inkomsten uit olie en gas te beperken en zo de economie te verlammen. Daarmee zou ook de financiering van de oorlog in Oekraïne lastiger worden.
Maar wat blijkt: Rusland heeft nog steeds genoeg kopers voor gas en olie en kan zo de energiesector overeind houden en in ieder geval die handelsinkomsten op peil houden.
India heeft volgens persbureau Reuters sinds het begin van de invasie minstens 13 miljoen vaten Russische olie gekocht. Daarmee heeft het land de Russische olie-export flink gesteun. In heel 2021 kocht het land slechts 16 miljoen vaten Russische olie.
Ook China blijft een koper. Terwijl de Chinese staatsraffinaderijen een pauze hebben ingelast voor het goedkeuren van nieuwe bestellingen van Russische olie, blijven ze de contracten respecteren die vóór de invasie zijn afgesloten.
Zelfs de EU doet nog steeds forse betalingen aan Rusland voor olie en gas. Het blok is voor 40 procent van zijn aardgas en 27 procent van zijn ruwe olie afhankelijk van de Russische export. De EU onderzoekt wel plannen om de zijn afhankelijkheid van Russische energie te beperken, maar is voorlopig nog steeds een belangrijke koper.
Al met al heeft de sterke vraag van verschillende partijen de financiële positie van de Russische regering versterkt. Het land haalt nu alleen al 1 miljard dollar per dag uit zijn oliehandel. Dat beweert althans Oleg Ustenko, economisch adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, in een interview met het Zuid-Koreaanse MoneyS.
De Russische regering is ook naarstig op zoek naar nog meer kopers. Het land is volgens de Russische minister van Energie, Nikolai Shulginov, klaar om olie en aanverwante producten te verkopen aan "bevriende landen" in "elke prijsklasse", schrijft de krant Izvestia.
Zo blijft het oliegeld dus zeker nog wel even Rusland binnenstromen. India en China hebben immers aangegeven het beleid ten aanzien van Russische energie niet te zullen wijzigen.