- De verdedigingslinies die Rusland in Oekraïne heeft opgebouwd zijn “veel complexer en dodelijker dan wat militairen in de afgelopen 80 jaar zijn tegengekomen”.
- Dat zegt de gepensioneerde, Australische generaal Mick Ryan tegen The Economist.
- Door de sterke verdediging van de Russen verloopt het Oekraïense tegenoffensief stroef.
- Lees ook: Poetin wil mysterieuze privélegers in Rusland oprichten, om zichzelf te beschermen tegen nieuwe opstand
De Russische verdedigingslinies in Oekraïne zijn “veel complexer en dodelijker dan wat militairen de afgelopen 80 jaar zijn tegengekomen”, zegt de gepensioneerde, Australische generaal Mick Ryan.
Hij doet zijn verhaal tegenover het Britse weekblad The Economist.
Om door de Russische defensie heen te breken, is volgens Ryan een sterke, gecombineerde actie van verschillende Oekraïense eenheden nodig. Maar tot nu toe heeft het leger nog niet laten zien dat het dit op grote schaal kan, zegt militair analist Michael Kofman tegen The Economist. Hij bezocht de frontlinie in juli.
Oekraïne begon zijn tegenoffensief in juni. Het doel is om de Russen terug te dringen in het oosten en zuiden van het land. Tot nu toe resulteerde dit slechts in een kleine terreinwinst.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat de opmars wordt tegengewerkt door de sterke verdediging die Rusland heeft opgebouwd, terwijl Oekraïne zich voorbereidde op het tegenoffensief.
Satellietbeelden die zijn gemaakt toen Oekraïne zich klaarmaakte om het tegenoffensief te starten, tonen dat Rusland destijds bezig was met het versterken van de bijna 1.000 kilometer lange frontlinie. Het deed dit met onder andere mijnenvelden, zogenaamde 'drakentanden' en anti-tankgreppels.
Een voorbeeld van de tegenslagen waar Oekraïne mee worstelt, is dat er op sommige plekken Russische mijnenvelden Oekraïense troepen forceren om hun tanks achter te laten en te voet verder te gaan.
Zelensky wilde 'veel eerder' beginnen met tegenoffensief
Zelensky zei vorige week dat hij het tegenoffensief "veel eerder" wilde beginnen, maar dat het hem verstandig leek om te wachten op wapentuig uit het Westen. Daardoor kreeg Rusland de kans om zich voor te bereiden.
Daarnaast wijst Oekraïne ook naar de beperkte inzet van troepen als oorzaak van het haperende tegenoffensief. Het land heeft nog niet al zijn militairen ingezet om Rusland terug te dringen. Zelensky zei vorige week dat er zeker stappen gemaakt zullen worden als de landmijnen zijn verwijderd.
Ryan is niet de enige die zijn mening deelt over de strijd in Oekraïne. Andere westerse, militaire experts vertelden Insider begin dit jaar dat de trage en slopende strijd te vergelijken is met de manier waarop men streed in de Eerste Wereldoorlog, met als enige verschil dat er nu meer geavanceerde technologie wordt gebruikt.