- Dit is “het allerslechtste moment” voor het Westen om de steun aan Oekraïne stop te zetten, zegt de voormalige Amerikaanse generaal Mark Hertling.
- Hij wijst erop dat het Russische leger en de Russische economie lijden onder de oorlog in Oekraïne.
- “Rusland heeft het zwaar, niet alleen militair, maar ook economisch.”
- Lees ook: Druk van sancties kan Rusland dit jaar dwingen om oorlog tegen Oekraïne te beëindigen, aldus denktank
Gelet op de staat van het Russische leger en de Russische economie, zou het nu een heel slecht moment zijn voor het Westen om te stoppen met de steun aan Oekraïne en de druk op Rusland te verminderen, benadrukt een voormalige Amerikaanse topgeneraal tegen Business Insider.
“Het is nu het allerslechtste moment”, zegt de gepensioneerde generaal Mark Hertling, de voormalige baas van het Amerikaanse leger in Europa. “Ik denk echt dat Rusland het zeer zwaar heeft, niet alleen militair, maar ook economisch.”
Met het aantreden van Donald Trump als president in de VS is er een kans dat de oorlog in Oekraïne al dan niet tijdelijk wordt beëindigd, aangezien Trump meerdere malen heeft beloofd het conflict snel op te lossen.
Hij heeft Rusland gedreigd met nieuwe sancties, maar is ook uiterst kritisch op de Amerikaanse steun voor Oekraïne. Er is al de nodige hulp stopgezet. Veel westerse landen zien de steun voor Oekraïne als een manier om het Russische leger te verzwakken en een aanval elders in Europa of op de NAVO te voorkomen.
Hertling zegt dat hij pogingen om het conflict te beëindigen steunt, maar dat dit "het slechtste moment is om de hulp aan Oekraïners te staken. Dit is het juiste moment om druk te blijven uitoefenen op de Russische regering en president Vladimir Poetin in het bijzonder, om hier een eind aan te maken."
Tijd voor het Westen om kracht te tonen in Oekraïne
Veel wereldleiders hebben gezegd dat er aanhoudende steun voor Oekraïne en kracht voor nodig is om het conflict te beëindigen, zodat het Poetin duidelijk wordt dat hij het Oekraïense leger niet kan verslaan en de internationale partners van Kyiv niet kan uitputten.
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Estland, Margus Tsahkna, beaamt tegenover Business Insider het momenteel inderdaad een heel slecht idee is om te stoppen met hulp aan Oekraïne. Hij stelt dat het Westen Oekraïne ook moet steunen, omdat het namens het Westen tegen Rusland strijdt. "De Oekraïners vechten niet alleen voor zichzelf en voor ons, maar ook in plaats van ons", zegt Tsahkna.
![](https://cdn.businessinsider.nl/wp-content/uploads/2025/02/673b2cb8ede4eeae3928111e-1024x682.jpg?ver=1738407687)
Volgens de Estse politicus is militaire steun voor Oekraïne "de goedkoopste en meest efficiënte manier" om Poetin tegen te houden steun, omdat "Oekraïne niet aan onze troepen vraagt om daar te komen vechten."
Rusland heeft meerdere keren gedreigd elders in Europa toe te slaan en houdt ook gevechtscapaciteit achter de hand die volgens oorlogsexperts kan worden gebruikt voor een ander conflict.
Tsahkna zegt dat het opleggen van extra sancties tegen Rusland en een prijsplafond voor olie in combinatie met aanhoudende militaire steun voor Oekraïne de positie van Rusland kan verzwakken in aanloop naar vredesbesprekingen. "De vrede moet uit kracht voortkomen."
Economie Rusland onder druk
De Russische economie kampt inmiddels met een aantal flinke problemen. De inflatie is fors opgelopen, er is flinke krapte op de arbeidsmarkt en de roebel is in waarde gedaald. Recente gaven bronnen bij het Kremlin tegen persbureau Reuters aan dat president Poetin zich steeds meer zorgen zou maken over de stand van de economie, nu de oorlog zich voortsleept.
De Zweedse econoom Anders Åslund zei vorige maand dat de financiële reserves van Rusland voor het eind van het jaar uitgeput kunnen raken.
Aan de andere kant zijn er ook economen die niet geloven dat Rusland afstevent op een economische instorting. Zij denken dat de economie van het land het nog best een tijd kan volhouden.
![](https://cdn.businessinsider.nl/wp-content/uploads/2025/02/66c4a77e1aa2ac29ee32793f-1024x682.jpg?ver=1738407694)
Hoewel Rusland de wapenproductie heeft opgevoerd, produceert het land nog steeds niet genoeg voor de oorlog tegen Oekraïne en heeft het op grote schaal ouder militair materieel uit de opslag gehaald, zoals tanks uit de begindagen van de Koude Oorlog.
Rusland heeft enorme hoeveelheden militairen verloren. De schattingen lopen uiteen, maar volgens Oekraïne gaat het om 833.000 uitgeschakelde militairen sinds het begin van de invasie in februari 2022.
Het goed getrainde professionele leger waar Rusland de oorlog mee begon, bestaat niet meer. Er werd op een gegeven moment een punt bereikt waarop het niet meer mogelijk was de verliezen op te vangen met goede vervangers.
Rusland stuurt voortdurend nieuwe rekruten naar het front die niet of nauwelijks getraind zijn. Ook hebben de Russen hulp nodig uit Iran en Noord-Korea om de oorlogsmachine op gang te houden.
Hertling zegt dat het Westen de Russische dreiging "zeer serieus moet nemen" en het wapenarsenaal moet uitbreiden.
Wat Trump precies gaat doen in de richting van Rusland, is nog onduidelijk. Deze maand riep hij Poetin op "deze idiote oorlog te STOPPEN" en dreigde de Amerikaanse president met nieuwe sancties voor Russische producten. Maar Trump heeft ook meerdere malen kritiek geuit op de Amerikaanse steun aan Oekraïne.
Het wordt heel lastig voor hem om beide partijen tot een overeenkomst te laten komen om het vechten te stoppen. Oekraïne wil veiligheidsgaranties waar Rusland waarschijnlijk niet mee gaat instemmen.
LEES OOK: Hoe betrouwbaar zijn officiële cijfers over economie van Rusland? Zweden gebruikt satellietbeelden als alternatief