- Rusland erkent naar eigen zeggen alleen de afscheiding van gebied dat al gecontroleerd wordt door rebellen in Oost-Oekraïne.
- Na de erkenning van de republiekjes van separatistische groepen in Oost-Oekraïne is het de vraag of Rusland claims gaat leggen op grotere delen van het land.
- Intussen bereiden de VS en Europa beperkte sancties voor. Duitsland schort de vergunning voor het gasleidingproject Nordstream 2 op.
- Lees ook: Vloeibaar aardgas dat per schip wordt getransporteerd, kan Europese afhankelijkheid van Russische pijpleidingen verkleinen – 4 dingen die je moet weten
Rusland ziet niet heel Donetsk en Loehansk als de afgescheiden republieken in het oosten van Oekraïne, maar alleen het deel dat in handen is van de pro-Russische separatisten.
Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens persbureau Interfax gemeld, een dag nadat Rusland als eerste land de republiekjes als onafhankelijk erkende.
De separatisten hebben de controle over ongeveer 30 procent van de oblasten Donetsk en Loehansk, ook wel provincies genoemd. Hun zelfuitgeroepen republieken claimen wel het hele grondgebied. Als de grenzen ruim werden geïnterpreteerd, zou Rusland ook militairen kunnen sturen naar gebieden waar de separatisten momenteel niet de dienst uitmaken.
Het was bij de erkenning van de republieken niet direct duidelijk welke grenzen Rusland zou gaan hanteren. Kort nadat het besluit over de erkenning officieel was genomen, maakte president Vladimir Poetin bekend Russische militairen die kant op te sturen voor een zogenoemde vredesmissie. In Oost-Oekraïne woedt sinds 2014 een burgeroorlog tussen de separatisten en de Oekraïense regering.
Het Russische parlement heeft dinsdag zoals verwacht ingestemd met de overeenkomsten die president Vladimir Poetin heeft gesloten met de twee zelfverklaarde republieken. Rusland en de twee republiekjes beloven samen te werken op het gebied van buitenlands beleid en defensie. Rusland belooft ook bijstand. Het wordt mogelijk dat Rusland er militaire bases vestigt. Poetin heeft een 'vredesmacht' naar de regio gestuurd.
Poetin erkende de twee staatjes als onafhankelijk omdat hij vindt dat die bedreigd worden door onder meer de Oekraïense strijdkrachten en milities en door de jarenlange weigering van de regering van Oekraïne te onderhandelen met de pro-Russische separatisten daar die zich daar in 2014 afscheidden. In de streek woedt sindsdien een burgeroorlog.
Duitsland schort vergunning voor gaspijpleiding Nordstream 2 op
De Europese Unie besluit dinsdagmiddag tot nieuwe sancties tegen Rusland naar aanleiding van de erkenning door Moskou van separatistische regio's in Oost-Oekraïne als onafhankelijke staten. De hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, heeft dit aangekondigd.
De EU brengt volgens ingewijden nog geen zware economische strafmaatregelen in stelling, maar zou vooral betrokken personen willen treffen. Die krijgen een inreisverbod en vermogen dat ze in de EU hebben ondergebracht wordt bevroren.
Doorgaans worden regeringsleiders en bijvoorbeeld ministers van Buitenlandse Zaken zulke sancties bespaard, om diplomatiek overleg met hen niet te hinderen. Waarschijnlijker doelwitten zijn parlementariërs die aandrongen op de erkenning en separatistenleiders, zeggen EU-bronnen.
Mogelijk wordt ook de handel met de rebellenrepubliekjes Donetsk en Loehansk verder ingeperkt. Het is de bedoeling de sancties nauw af te stemmen met de Verenigde Staten en andere bondgenoten, zegt Borrell. Hij is "er zeker van" dat de EU-landen, die elk een veto hebben, het eens worden over de sancties. De buitenlandchef hamert op "een onmiddellijk antwoord" op de nieuwe Russische stap.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigde dinsdag aan het goedkeuringsproces voor de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 op te schorten. Die gasleiding loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee.
Scholz gaf aan geen certificering te zullen geven voor de ingebruikname van de pijplijn, die al is afgebouwd maar nog op formele goedkeuring van de Duitse overheid wacht. Hij heeft het ministerie van Economische Zaken opdracht gegeven een leveringszekerheidsrapport over de pijplijn in te trekken, waardoor het goedkeuringsproces dus stil komt te vallen.
De Duitse bondskanselier waarschuwde dat het stoppen van Nord Stream 2 een "eerste concrete stap" is als het gaat om sancties tegen Rusland na de erkenning door Moskou van twee afvallige regio's in het oosten van Oekraïne als onafhankelijke staten. Meer sancties kunnen volgen, aldus de bondskanselier.
De gaspijpleiding Nord Stream 2 is al sinds september vorig jaar af, maar zou pas op z’n vroegste deze zomer in gebruik worden genomen.
Nord Stream 2 is al sinds de start een omstreden project geweest. Vooral Polen, Oekraïne en de Verenigde Staten waren fel tegen de aanleg van de pijplijn die tientallen miljarden kubieke meters gas per jaar vanuit Rusland naar Duitsland moet gaan vervoeren.