- Noord-Korea zou Rusland honderdduizend troepen hebben aangeboden om de oorlog tegen Oekraïne te winnen, melden Russische staatsmedia.
- Volgens een Russische opiniemaker hebben Noord-Koreaanse militairen ruime ervaring met de tactieken die daar momenteel gebruikt worden.
- Noord-Korea zou ook arbeiders sturen naar de zwaar gehavende Donbas-regio om te helpen bij de herbouw.
- Lees ook: Rusland probeert buitenlandse expats te lokken met bizar promofilmpje: ‘Mooie vrouwen, goedkoop gas en geen cancelcultuur’
Noord-Korea zou het Kremlin aangeboden hebben om honderdduizend militairen naar Oekraïne te sturen om de oorlog daar te winnen, dat melden Russische staatsmedia.
“Er zijn berichten dat honderdduizenden vrijwilligers klaarstaan om deel te nemen aan het conflict”, vertelde opiniemaker Igor Korotsjenko afgelopen week op Pervyj kanal. Dit is het belangrijkste staatstelevisiekanaal in Rusland en bereikt dagelijks zo’n 250 miljoen mensen.
Noord-Koreaanse leger moet de HIMARS verslaan
Korotsjenko prees de “rijkdom aan ervaringen” van het Noord-Koreaanse leger met zogeheten “tegenbatterij-oorlogsvoering”. Deze tactiek is belangrijker geworden voor het Russische leger door de inzet van – door Amerika gedoneerde – HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) door het Oekraïense leger, schrijft het militaire tijdschrift 1945. Vorige maand liet een defensie-expert Business Insider al weten dat de HIMARS een “groot verschil” hebben gemaakt voor het succes van Oekraïne op het slagveld.
Volgens Korotsjenko verwelkomt Rusland de steun van Noord-Korea. “Als Pyongyang de behoefte voelt om haar internationale plicht te vervullen in de strijd tegen het Oekraïense fascisme, dan zijn ze welkom.” De claim dat Rusland vecht tegen ‘fascisten’ is vals en wordt door Moskou ingezet om de publieke opinie rond Oekraïne te sturen en de oorlog tegen het land te rechtvaardigen.
Op papier heeft Noord-Korea een sterk leger
Het Noord-Koreaanse leger is de op drie na grootste van de wereld. Volgens de Amerikaanse denktank Council for Foreign Relations bestaat het uit 1,3 miljoen actieve militairen. Daarnaast dienen er zo'n 600.000 burgers als reservisten.
Dat klink imposant, maar defensie-experts wijzen erop dat Noord-Koreaanse materieel en militaire technologie sterk verouderd zijn.
Volgens de Zuid-Koreaanse krant Daily NK, heeft Noord-Korea het Kremlin ook aangeboden om arbeiders te sturen om te helpen bij de heropbouw van veroverde Oekraïense gebieden. "Aangezien de oorlog nog niet voorbij is, zal Pyongyang arbeiders sturen zodra de tijd rijp is", vertelt een Noord-Koreaanse bron aan Daily NK.
Moskou krijgt ook hulp van Iran
Of Moskou het aanbod van Noord-Korea aanneemt, is niet zeker. Wel is al een tijdje duidelijk dat president Vladimir Poetin op zoek is naar steun van andere landen. Zo ging hij onlangs op bezoek in Iran bij Ayatollah Ali Khamenei voor het sluiten van een deal om daar olie-en gasinfrastructuur te bouwen.
Het ophalen van de Iraans-Russische banden leverde Poetin mogelijk meer op. Meerdere berichten melden dat het Russische leger Iraanse drones inzet tegen de gevreesde HIMARS en dat ook Iraanse spionagesatellieten Russische militaire eenheden in Oekraïne van inlichtingen voorziet.