- Rusland wil zijn staatsuitgaven dit jaar met 26 procent verhogen, vooral vanwege hogere militaire kosten voor de oorlog in Oekraïne.
- Het Kremlin moet waarschijnlijk bezuinigingen doorvoeren, belastingen verhogen of meer lenen om de hogere uitgaven te dekken, verwachten Britse inlichtingendiensten.
- Om de oorlog tegen Oekraïne te financieren, put Rusland ook uit zijn nationale welvaartsfonds.
- Lees ook: economie Rusland profiteert van oorlog met Oekraïne door hoge militaire uitgaven, volgens het IMF
Volgens Britse inlichtingendiensten zal Rusland waarschijnlijk bezuinigingen moeten doorvoeren of belastingen moeten verhogen, om het begrotingstekort te beperken. De staatsuitgaven stijgen namelijk fors vanwege de hoge kosten van de oorlog in Oekraïne.
Het Britse ministerie van Defensie gaf maandag in een nieuwe analyse aan dat Rusland waarschijnlijk zijn doelen voor de overheidsinkomsten in 2024 niet zal halen. Als dat inderdaad zo uitpakt, moet het land alternatieve manieren vinden om gaten in de begroting te dichten.
Het Kremlin is van plan om de staatsuitgaven dit jaar met 26 procent te verhogen, aldus het Britse ministerie van Defensie.
De uitgavenstijging, die vooral gericht is op hogere militaire bestedingen voor de oorlog in Oekraïne, is volgens Britse inlichtingendiensten gebaseerd op “optimistische” schattingen. Die gaan onder meer uit van een stijging van de totale staatsinkomsten met 22 procent en een verwachte groei van de staatsinkomsten uit olie en gas met ruim 25 procent.
De vraag is echter of Rusland voldoende extra inkomsten binnenhaalt om de hogere uitgaven te dekken. "Het is waarschijnlijk dat de regering haar bijdragen aan het nationale welvaartsfonds moet verlagen, belastingen moet verhogen en meer moet lenen om de geplande uitgaven te financieren", aldus het Britse ministerie van Defensie.
De toestand van de Russische economie is van groot belang, omdat het Kremlin zijn militaire inspanningen in Oekraïne wil financieren en tegelijkertijd de gevolgen van de oorlog voor haar eigen burgers wil beperken.
Rusland geeft zoveel geld uit aan de oorlog in Oekraïne dat dit middelen onttrekt aan de rest van de economie. Voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie besteedt de overheid meer aan militaire uitgaven dan aan sociale uitgaven, stelt Alexandra Prokopenko, een voormalige functionaris van de Russische centrale bank.
"Deze verschuiving naar een oorlogseconomie bedreigt sociale en ontwikkelingsbehoeften", schreef Prokopenko, die tegenwoordig onderzoeker is bij de Amerikaanse denktank Carnegie Russia Eurasia Center, afgelopen maand in het blad Foreign Affairs.
Rusland gaf in 2023 $100 miljard uit aan oorlog in Oekraïne
Prokopenko stelt dat de economie van Rusland oververhit kan raken, omdat de regering volledige prioriteit geeft aan het financieren van de oorlog in Oekraïne en het draaiend houden van de economie.
Rusland heeft afgelopen jaar meer dan honderd miljard dollar uitgegeven aan defensie, zo meldde persbureau Reuters op basis van inzage in een overheidsdocument. Dat is dubbel zoveel als in 2022 en goed voor een derde van Ruslands staatsuitgaven.
De Russische overheid financiert de oorlog onder andere door geld te onttrekken aan het nationale welvaartsfonds. Sinds de start van de oorlog in februari 2022 heeft het Kremlin 44 procent van de tegoeden in het fonds opgenomen, schreef persbureau Bloomberg op basis van gegevens van het Russische ministerie van Financiën. Dat fonds is officieel bedoeld "voor het economisch welzijn van het Russische volk op de lange termijn".
Het leegtrekken van het fonds heeft negatieve gevolgen op de middellange tot lange termijn, zegt het Britse ministerie van Defensie in zijn nieuwe analyse.
De oorlog tegen Oekraïne zorgde afgelopen jaar overigens niet voor een terugval van de Russische economie. Die groeide mede door de hoge staatsuitgaven. Het International Monetair Fonds (IMF) rekent voor dit jaar op een economische groei van 2,6 procent voor Rusland.