Buitenlandse bedrijven die Rusland willen verlaten, krijgen te maken met enorme extra kosten in de vorm van belastingen en gedwongen kortingen op de verkoopprijs van hun bezittingen. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg.

Bedrijven die hun activiteiten willen staken en Rusland willen verlaten, moeten dat doen met kortingen van 60 procent op de verkoopwaarde. Eerder werd nog gewerkt met kortingen van 50 procent, aldus Bloomberg.

Bedrijven die willen vertrekken uit Rusland, krijgen ook te maken met een hogere exitheffing. De vertrekbelasting bedraag inmiddels 35 procent, aldus het persbureau.

De veranderingen tonen aan dat de Russische overheid nóg strengere beperkingen oplegt aan buitenlandse bedrijven en banken die het land willen verlaten.

Kostbaar vertrek uit Rusland voor internationale bedrijven

Ondernemingen die daadwerkelijk zijn vertrokken, hebben grote verliezen geleden. In totaal gaat het voor bedrijven die sinds de start van de oorlog in Oekraïne uit Rusland zijn vertrokken om verliezen van meer dan 100 miljard dollar, volgens een analyse van Reuters eerder dit jaar. Bezittingen van een handvol multinationals zoals Shell en grootbank HSBC zijn verkocht met kortingen tot wel 90 procent, aldus Reuters.

Dinsdag meldde het Russische persbureau Interfax dat het Russische Openbaar Ministerie wil dat Shell meer dan 1 miljard euro aan schadevergoeding betaalt. Shell had een belang van 27,5 procent in het energieproject Sakhalin-2, maar trok zich in 2022 helemaal terug uit Rusland door de inval in Oekraïne.

Er is een voorbereidende zitting gepland op 11 december, meldt Interfax. Shell wil niet reageren op de kwestie. "Geen commentaar", aldus een woordvoerder.

Volgens een overzicht van de Yale School of Management hebben meer dan duizend internationale bedrijven gezegd dat ze zich in zekere mate terugtrekken uit Rusland. Maar meer dan 1.700 buitenlandse bedrijven blijven actief in het land, volgens gegevens van het Leave Russia project.

LEES OOK: Zo kan Saudi-Arabië de economie van Rusland in een crisis storten