Rusland zal dit jaar worden geconfronteerd met een kritieke uitdaging voor zijn oorlogsinspanningen. Volgens schattingen van de Zweedse econoom Anders Åslund raken de financiële reserves van het land snel uitgeput, mogelijk nog voor het einde van het jaar.

Åslund is een voormalige medewerker van denktank Atlantic Council. Hij schat dat de liquide financiële reserves in het Russische nationale vermogensfonds mogelijk al tegen de herfst van dit jaar op zijn.

Dat kan een probleem worden voor de militaire inspanningen van het land in 2025, omdat Rusland de afgelopen jaren zwaar op zijn vermogensfonds heeft geleund bij de financiering van militaire uitgaven.

De liquide reserves in het vermogensfonds zijn afgenomen van omgerekend zo’n 115 miljard euro in 2021 tot circa 30 miljard euro eind november 2024, aldus Åslund. Tegelijk wil Rusland volgens zijn begroting dit jaar een bedrag van ruim 125 miljard euro uitgeven aan defensie.

“Het meest kritiek is de financiering van de begroting, aangezien de liquide reserves van Rusland waarschijnlijk in de herfst van 2025 op zullen raken”, schrijft Åslund in een dinsdag gepubliceerd opiniestuk voor Project Syndicate. “Dan zullen bezuinigingen noodzakelijk worden. In de tussentijd kan de oorlogseconomie ook prijsbeperkingen en rantsoenering vereisen. Het risico van een financiële crash neemt toe en de precaire staat van de Russische economie kan een serieus obstakel worden voor de oorlog in Oekraïne.”

De krimp van het Russische, nationale vermogensfonds is deels te wijten aan westerse sancties, die het lastig maken voor Rusland om geld in het buitenland te lenen.

Economie Rusland onder druk

Als Rusland moeite krijgt om de oorlog te financieren, is dat ook een slecht teken voor de Russische economie in bredere zin. Åslund wijst in dit verband op de hoge inflatie, de dalende waarde van de Russische roebel en een ernstig tekort aan werknemers in het land. Dat zijn allemaal factoren die de groeivooruitzichten van Rusland op de lange termijn ondermijnen, volgens westerse economen.

“De Russische president Vladimir Poetin schept vaak op over de kracht van de economie en beweert dat de westerse sancties de economie alleen maar sterker hebben gemaakt (terwijl hij in één adem eist dat ze worden opgeheven). In feite wordt 'stagflatie' - inflatie in combinatie met minimale groei - een nieuwe realiteit in Rusland”, schrijft Åslund.

Intussen blijft het spannend hoe de situatie rond Oekraïne zich ontwikkelt, als Donald Trump vanaf 20 januari aanstaande weer plaatsneemt in het Witte Huis. Trump wil de oorlog in Oekraïne graag snel beëindigen, maar de vraag is of het lukt om Rusland en Oekraïne daarmee te laten instemmen.

Europese functionarissen vertelden afgelopen week tegen de Financial Times dat het team van Trump duidelijk heeft gemaakt nog te zoeken naar een oplossing. De suggestie van Trump dat de oorlog in één dag beëindigd kan worden, moet vooral worden gezien als retoriek.

LEES OOK: Druk van sancties kan Rusland dit jaar dwingen om oorlog tegen Oekraïne te beëindigen, aldus denktank