- De Russische export van ruwe olie is de afgelopen week fors omhoog gegaan tot het hoogste niveau in bijna twee maanden.
- Maar de financiële opbrengsten voor het Kremlin zijn in juni juist met 26 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar.
- De staatsinkomsten uit olie en gas zijn uiterst belangrijk voor Moskou tijdens de oorlog tegen Oekraïne, omdat die een derde van het staatsbudget vormen.
- Lees ook: Poetin roept op tot afzweren van de dollar en zegt dat 80% van handel tussen Rusland en China in roebel en yuan wordt afgerekend
Rusland heeft de export van ruwe olie vorige week opgevoerd tot het hoogste niveau in bijna twee maanden, maar dat was niet genoeg om de terugval van inkomsten uit de energiebelastingen te keren.
Uit gegevens over scheepsverkeer waar persbureau Bloomberg over bericht, blijkt dat de uitvoer van Russische ruwe olie per schip steeg tot 1,3 miljoen vaten per dag.
Het Russische ministerie van Financiën liet deze week weten dat de belastingopbrengsten uit olie en gas in juni met 26 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder, tot een totaal van 529 miljard roebel. Omgerekend is dat 5,4 miljard euro. Daarmee werd de dalende trend voortgezet, die in maart begon.
Rusland ziet inkomsten uit olie en gas dalen
De dalende belastingopbrengsten zijn een gevolg van de gedaalde olieprijzen door minder vraag uit China, dat kampt met tegenvallend economische herstel na de coronacrisis. Ook is de uitvoer van gas naar Europa vanwege sancties sterk teruggelopen.
De opbrengsten uit belastingen op olie en gas vormen ongeveer een derde van het Russische staatsbudget, dat toch al sterk onder druk staat vanwege alle militaire uitgaven voor de oorlog in Oekraïne.
Het Kremlin heeft geprobeerd de olieprijzen op te voeren en heeft onlangs aangegeven net als Saudi-Arabië de vrijwillige beperking van de olieproductie verder te verlengen deze zomer.
Maar de vorige beloften van Rusland om de productie te beperken werden gevolgd door een toename van de olie-export, wat erop wijst dat Moskou niet daadwerkelijk minder ging produceren.