- De topman van de grootste bank van Rusland erkent dat de economie tekenen van oververhitting toont.
- De Russische economie groeide vorig jaar met 3,6 procent, vooral vanwege de sterke toename van militaire uitgaven.
- Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt produceert Rusland op maximale capaciteit en stijgen lonen en prijzen hard.
- Lees ook: Dit kan de achilleshiel worden van de economie van Rusland – maar het Westen heeft nog wel wat geduld nodig
De Russische economie heeft te maken met oververhitting, na meer dan twee jaar oorlog met Oekraïne. Dat wil zeggen dat het land op z’n maximale productiecapaciteit draait, vooral door de oorlogsindustrie, en dat er grote tekorten aan arbeidskrachten zijn, terwijl prijzen hard stijgen.
Topman Herman Gref van Sberbank, de grootste bank van Rusland gemeten naar het balanstotaal, erkent dat de economie “zeker sterk oververhit” is, zo meldde staatspersbureau TASS dinsdag.
Gref sprak het Russische parlement toe en zei dat de productie op 84 procent van de capaciteit zit, wat historisch hoog is. Hij voegde eraan toe dat het eenvoudigweg “onmogelijk” is om deze drempel te overschrijden en nog meer te produceren.
Veerkracht oorlogseconomie van Rusland
Op het eerste gezicht lijkt de Russische economie ongewoon veerkrachtig, ondanks de zware sancties van het Westen. De economie groeide afgelopen jaar met 3,6 procent, volgens de officiële cijfers.
Berichten uit Rusland suggereren dat de economie van het land voornamelijk wordt gedreven door subsidies, een streng monetair beleid en oorlogsactiviteiten die vraag naar militaire goederen en diensten stimuleren
De groeicijfers zijn echter geen goede maatstaf voor economische prestaties in algemene zin, omdat het produceren van meer wapens en munitie niet zorgt voor een verbetering van de levenskwaliteit van Russen of bijdraagt aan toekomstige economische groei, zei Sergei Guriev, voormalig hoofdeconoom bij de European Bank for Reconstruction and Development, begin dit jaar.
Topbankier Gref sprak dinsdag ook over het beleid van de centrale bank van Rusland, die de beleidsrente heeft verhoogd naar 16 procent om de inflatie af te remmen. Gref zei dat de centrale bank een rationeel beleid nastreeft en dat de economie met de huidige rente moet omgaan, hoe "onprettig" dat ook is.
"Er is geen andere oplossing. We weten wat er gebeurt als je de rente om politieke redenen niet verhoogt en hoe dat eindigt", zei hij, verwijzend naar Turkije. De Turkse centrale bank loopt met renteverhogingen steevast achter bij de inflatie, waardoor de inflatie in Turkije in mei is gestegen naar ruim 75 procent.
In Rusland lag de inflatie in april op 7,8 procent, terwijl de beleidsrente van de centrale bank inmiddels twee keer zo hoog is.
Oververhitting van economie Rusland
De zorgen van de Russische topbankier Gref weerspiegelen die van gouverneur Elvira Nabiullina van de Russische centrale bank. Zij waarschuwde afgelopen december eveneens dat de economie van het land het risico loopt om oververhit te raken.
De inflatie in Rusland is deels te wijten aan een grote tekorten op de arbeidsmarkt die lonen opdrijven. De oorlog in Oekraïne zuigt arbeidskrachten weg uit de economie.
De Russische werkloosheid bereikte een historisch laag niveau van 2,6 procent in april, terwijl de reële lonen in maart met bijna 13 procent stegen ten opzichte van een jaar eerder door een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit officiële gegevens.
De krapte op de arbeidsmarkt is dermate ernstig geworden dat het Russische leger aanmeldbonussen en salarissen biedt die zo concurrerend zijn, dat zelfs de lucratieve olie- en gasindustrie van het land die niet kan bijbenen.
De centrale bank van Rusland zal naar verwachting aanstaande vrijdag haar volgende rentebesluit bekendmaken.