- De Russische economie heeft te maken met een enorme ‘brain drain’, zegt een voormalig adviseur van de centrale bank van Rusland.
- In het afgelopen jaar hebben naar schatting meer dan een miljoen jonge Russen de arbeidsmarkt verlaten.
- Veel bedrijven krimpen of sluiten de deuren door het gebrek aan werknemers, zegt Alexandra Prokopenko.
- Lees ook: Russische economie wordt steeds meer een echte oorlogseconomie: dat merkt de gewone Rus ook, aldus westerse experts
De Russische economie heeft niet alleen te kampen met grote schaarste op de arbeidsmarkt, maar is ook een deel van zijn beste en slimste werknemers aan het kwijtraken.
Voormalig adviseur Alexandra Prokopenko van de Russische centrale bank zei onlangs tegen de publieke Amerikaanse radio-omroep NPR dat veel hoogopgeleide werknemers het land zijn ontvlucht. Daardoor krimpen volgens haar veel Russische bedrijven koof moeten ze zelfs de deuren sluiten.
Prokopenko wijst op een recente schatting dat alleen al het afgelopen jaar zo’n 1,3 miljoen jonge werknemers de arbeidsmarkt hebben verlaten. “Ik denk niet dat de Russische autoriteiten het toe zullen geven, maar we zien een enorme ‘brain drain'”, zei ze tegen NPR.
Andere data wijzen uit dat er sprake is van recordtekorten op de Russische arbeidsmarkt nu de oorlog in Oekraïne een enorme hap heeft genomen uit de beroepsbevolking. Het leger heeft afgelopen jaar 300.000 soldaten gerekruteerd en wil er dit jaar nog eens enkele honderdduizenden mobiliseren.
Ook zijn er al ongeveer 200.000 Russische soldaten gewond geraakt of gewond geraakt in Oekraïne en daar komen er naar schatting vijfhonderd per dag bij. En honderdduizenden Russen zijn het land ontvlucht om niet het leger in te hoeven en de moeilijke economische of politieke omstandigheden te ontlopen.
Russische industrie kampt met krimp
De tekorten op de arbeidsmarkt hebben bijgedragen aan de scherpe daling van de industriële productie in Rusland. Die viel in mei met 5 procent terug ten opzichte van een maand eerder.
Ook Prokopenko zelf ontvluchtte Rusland vorig jaar kort na het begin van de invasie en werkt nu bij het Carnegie Russia Eurasia Center in Duitsland.
"Ik zou graag terug willen, maar ik zou me er niet veilig meer voelen", zei ze tegen NPR. Ze denkt dat Russen die het land zijn ontvlucht, niet willen terugkeren zolang president Poetin aan de macht is. "Mensen in Rusland kunnen zonder enige aanleiding achter de tralies belanden."
Prokopenko heeft dit jaar al eerder alarm geslagen over de Russische economie en stelde vorige maand dat de westerse sancties de Russische economie bevroren houden.
Ze waarschuwde vorige maand ook dat het Kremlin de strategie ten opzichte van het Westen heeft gewijzigd en buitenlandse bezittingen binnen de eigen landsgrenzen in beslag wil nemen.
"De economische strijd van Rusland tegen het Westen na de invasie van Oekraïne is een gevaarlijke nieuwe fase ingegaan", schreef ze in The Financial Times.