- Uit nieuw onderzoek van economen van Yale University blijkt dat de Russische economie zwaar is geraakt door westerse sancties.
- De internationale bedrijven die zich uit het land hebben teruggetrokken, zijn goed voor 40 procent van het nationaal inkomen van Rusland.
- “Er is geen uitweg uit de economische beerput voor Rusland, zolang westerse landen eensgezind blijven in het handhaven en opvoeren van de sanctiedruk.”
- Lees ook: Volgens Kremlin-insiders zal Rusland de gaslevering de komende tijd laag houden om Europa verder onder druk te zetten
De dreigende afsluiting van Russisch gas dwingt Europa tot ongekende maatregelen, waarbij rantsoenering van gas tot de mogelijkheden behoort komende winter. Hiermee ontstaat al gauw het beeld van een machtig Rusland dat Europa in z’n greep heeft via de gaskraan.
Maar er is ook een andere kant van de medaille: de westerse sancties leiden tot steeds zwaardere economische gevolgen in Rusland en zorgen er zelfs voor dat de Russische economie implodeert. Een herstel van de Russische economie lijkt voorlopig uitgesloten, volgens een nieuwe studie van economen van de universiteit van Yale.
De uittocht van meer dan duizend internationale bedrijven uit het land heeft de Russische economie ernstig geschaad, aldus de economen. En elke tegenzet van Moskou is dan ook een poging om de daadwerkelijke situatie in het land te verbloemen.
“Officiële cijfers die uit het land presenteert, kloppen niet”, zeggen de onderzoekers van Yale University. “Uit onze analyse wordt duidelijk: terugtrekking van het bedrijfsleven en sancties verlammen de Russische economie op catastrofale wijze.”
Veertig procent van het Russische nationaal inkomen is met de exodus van de internationale bedrijven het land uit verdwenen. De kans dat deze multinationals op korte termijn terugkeren is nul. Dat betekent dat er in korte tijd ruim drie decennia aan buitenlandse investeringen en kapitaal zijn weggevloeid.
Rusland heeft data gepubliceerd die suggereert dat sterke olie- en gasinkomsten het land behoeden voor een harde economische klap als gevolg van de westerse sancties, maar het onderzoek van Yale toont een heel ander beeld.
Volgens de onderzoekers houdt het Kremlin de Russische economie al een tijd op een "onhoudbare en kunstmatige" manier boven water. "De Russische productiesector is volledig tot stilstand gekomen en de exportsector is grotendeels ingestort".
Intussen heeft Rusland de gaskraan via de Nord Stream 1 pijpleiding steeds verder dichtgedraaid. Maar volgens de economen heeft Rusland Europa harder nodig als energieklant dan Europa het Russische aardgas.
Uiteindelijk heeft is er weinig hoop op een economisch herstel voor Rusland. De economen schrijven in het onderzoek: "Vooruitblikkend is er voor Rusland geen weg uit de economische beerput, zolang de westerse landen eensgezind blijven in het handhaven en opvoeren van de sanctiedruk."