- De Russische economie doet het niet zo goed als de Russische regering wil doen geloven, zegt de Russische econoom Igor Lipsits tegen persbureau Reuters.
- De rooskleurige publicaties van Russische instanties zouden vooral zijn bedoeld om president Poetin tevreden te stellen.
- Ongeveer 14 procent van de Russen leeft onder of op de rand van armoede, volgens Lipsits.
- Lees ook: Rusland heeft in oktober 99% van zijn ruwe olie verkocht voor prijzen die boven het door de G7-landen opgelegde plafond liggen
Rusland schetst een rooskleurig beeld van de economie, ondanks de zware, westerse sancties, hoge inflatie en andere gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De werkelijke situatie is echter “slecht”, zegt de prominente Russische econoom Igor Lipsits tegen persbureau Reuters.
De publicaties van officiële instanties in Rusland zijn geen goede graadmeter voor hoe de Russische economie er echt voor staat, omdat de autoriteiten alleen maar proberen om president Vladimir Poetin tevreden te stellen, aldus Lipsits.
Lipsits plaatst kanttekeningen bij het beeld van een schijnbaar veerkrachtige Russische oorlogseconomie, die floreert dankzij de enorme militaire en staatsuitgaven. Het fenomeen verbijstert veel economen, die verwachtten dat de economie zou crashen als gevolg van de inspanningen voor de oorlog in Oekraïne.
Het nationaal inkomen van Rusland groeide in het derde kwartaal van dit jaar met 5,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, waarmee een daling van 3,5 procent in dezelfde periode vorig jaar werd goedgemaakt, zo blijkt uit officiële berekeningen.
Maar de groei vertaalt zich niet in welvaart voor doorsnee Russen. "Een groot deel van de Russische bevolking heeft zeer lage lonen", zegt Lipsits.
Hoge inflatie en hoge rente schaden economie van Rusland
Het helpt ook niet dat de Russische centrale bank haar belangrijkste rentetarief heeft verhoogd naar 15 procent om de zwakke roebel overeind te houden. De Russische munt is dit jaar met 16 procent gedaald ten opzichte van de dollar.
De inflatie in Rusland bedroeg vorig jaar bijna 12 procent en zal dit jaar naar verwachting uitkomen op zo'n 7 tot 7,5 procent.
Ongeveer 20 miljoen mensen in Rusland - of 14 procent van de bevolking - staan op de rand van armoede of leven al in armoede, zegt Lipsits. Officiële statistieken laten zien dat 15,7 miljoen mensen in Rusland in het tweede kwartaal van dit jaar onder de armoedegrens van 14.184 roebel of 147 euro per maand vallen.
Lipsits geeft ook aan dat hij economische stagnatie verwacht - op zijn minst - en een ernstige inzinking na de presidentsverkiezingen van maart 2024. Naar verwachting Poetin de verkiezingen winnen.
Lipsits, die buiten Rusland woont, was hoogleraar aan de prestigieuze HSE universiteit in Moskou. Hij verliet de instelling afgelopen september nadat de leiding van de universiteit eenzijdig zijn contract opzegde, deelde hij mee op Telegram.
Lipsits is een van de bekendste economen van Rusland. Hij is onder meer de auteur van een standaardboek over economie dat twintig jaar lang op middelbare scholen in Rusland is gebruikt. Het Russische ministerie van onderwijs ontbond de samenwerking met Lipsits in 2019, omdat zijn boeken niet vaderlandslievend genoeg zouden zijn.