- Rusland wordt overspoeld door cash, zo blijkt uit gegevens van de Russische centrale bank.
- In juni circuleerde een recordbedrag van zo’n 165 miljard euro aan contant geld door de oorlogseconomie van president Vladimir Poetin.
- Russen houden cash achter de hand in economisch onzekere tijden, maar ook het smartengeld voor dode huursoldaten van Wagner Group speelt een rol.
- Lees ook: Rusland verdiende in juli bijna €14 miljard aan olie: productieverlaging werkt
De Russen houden een recordbedrag aan cash achter de hand nu het land in een oorlogseconomie is veranderd.
In juni was er in de Russische economie een recordbedrag van 17,9 biljoen roebel (omgerekend ongeveer 165 miljard euro) aan contant geld in omloop, blijkt uit gegevens van de Russische centrale bank.
De hoeveelheid cash in omloop schoot in februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel, omhoog naar omgerekend 146 miljard euro. Een maand eerder ging het nog 127,6 miljard euro.
Daarna daalde het bedrag aan contant geld gestaag tot juni vorig jaar. Tegen september 2022 was er maar liefst 140 miljard euro aan contant geld in omloop in de Russische economie. Het bedrag is sindsdien verder opgelopen.
De Russen potten contant geld op in tijden van economische onzekerheid, zei een econoom afgelopen maandag tegen de Russische, onafhankelijke krant Novaya Gazeta. Dit zijn ze vooral gaan doen omdat de autoriteiten het opnemen en overmaken van buitenlandse valuta hebben beperkt vlak nadat de oorlog in Oekraïne begon.
"Mensen zijn niet graag afhankelijk van banken. Cash hebben betekent dat je geld hebt", zei Igor Lipsits, econoom en hoogleraar aan de Russische HSE-universiteit tegen de krant. Russen met bankrekeningen in buurlanden als Kazachstan storten hun geld ook op sanctievrije rekeningen, voegde hij eraan toe.
Ondertussen stijgt ook de vraag naar contant geld in de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne, zei een topfunctionaris van de Russische centrale bank in mei tegen het Russische persbureau RBC.
Rusland deelt zakken vol smartengeld uit aan families van dode Wagner-soldaten
Daarnaast krijgen families van dode huursoldaten van Wagner Group een compensatie, wat mogelijk ook bijdraagt aan de hausse van cash. Verschillende vrouwen bevestigden in juni tegenover persbureau Bloomberg dat ze ongeveer 5 miljoen roebel (ruim 46.000 euro) per persoon in grote zakken hadden opgehaald bij afhaalpunten in heel Rusland.
Velen van hen kregen te horen dat ze die roebels beter niet op een bankrekening konden storten, om belastingen en andere complicaties te vermijden. Op 20 mei waren er ongeveer 22.000 Wagner-strijders omgekomen in Oekraïne.
De compensatie voor zoveel doden zou neerkomen op ongeveer 110 miljard roebel (ruim 1 miljard euro), waarvan een groot deel al in de Russische economie zou kunnen circuleren.
Zeker is dat de toename van contant geld bijdraagt aan een hogere inflatie in Rusland, vertelde econoom Nikolaj Korzjenjevski aan Novaja Gazeta. De inflatie in Rusland bedroeg in juni volgens officiële cijfers 3,25 procent op jaarbasis, een stijging ten opzichte van de 2,5 procent in mei.
Om de inflatie te beteugelen, verhoogde de Russische centrale bank op 21 juli de rente met 1 procentpunt, dubbel zoveel als dat analisten voorspelden in een poll van persbureau Reuters.