- Rusland heeft donderdag gedreigd kernwapens te stationeren in het Oostzeegebied, indien Finland en Zweden toetreden tot de NAVO.
- “Er kan geen sprake meer zijn van een kernwapenvrije status voor de Oostzee – het evenwicht moet worden hersteld”, zei Dmitri Medvedev, de plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad.
- Litouwen spotte met het dreigement, omdat Rusland al kernwapens in de regio zou hebben. Deskundigen schaarden zich achter Litouwen.
- Lees ook: Finland en Zweden worden mogelijk deze zomer al lid van de NAVO – ondanks Russische dreigementen om ze te straffen als ze dat doen
Rusland heeft donderdag gedreigd kernwapens te stationeren in het Oostzeegebied, indien Finland en Zweden toetreden tot de NAVO.
Hoewel dat heftig klinkt, is er een gegeven dat het dreigement ietwat relativeert: Rusland heeft al kernwapens in de regio.
“Als Zweden en Finland toetreden tot de NAVO, zal de lengte van de landgrenzen van het bondgenootschap met de Russische Federatie meer dan verdubbelen. Uiteraard zullen deze grenzen moeten worden versterkt”, zei Dmitri Medvedev, de plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, op Telegram.
“Er kan geen sprake meer zijn van een kernwapenvrije status voor de Oostzee – het evenwicht moet worden hersteld”, aldus de bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin.
De Litouwse minister van Defensie Arvydas Anusauskas reageerde door te zeggen dat de Russische dreiging "heel vreemd" is gezien Rusland momenteel kernwapens heeft in Kaliningrad, een Russische exclave aan de Baltische zee, volgens Reuters. Kaliningrad ligt tussen Litouwen en Polen, die beide lid zijn van de NAVO.
"De huidige Russische dreigementen zien er nogal vreemd uit, als we weten dat zij, zelfs zonder de huidige veiligheidssituatie, het wapen op 100 kilometer van de Litouwse grens houden.”
"Kernwapens zijn altijd in Kaliningrad bewaard... de internationale gemeenschap, de landen in de regio, zijn zich daar terdege van bewust... Zij [Rusland, red.] gebruiken het als een dreigement", voegde hij eraan toe.
De Federation of American Scientists (FAS) publiceerde in 2018 satellietbeelden van de regio Kaliningrad. Volgens de organisatie toonden die “een grote renovatie van wat een actieve opslagplaats voor kernwapens lijkt te zijn, ongeveer 50 kilometer van de Poolse grens.”
‘Een loos dreigement’, zeggen deskundigen
Carl Bildt, de voormalig premier van Zweden, zei in een tweet dat de waarschuwing van Medvedev een "tamelijk loos dreigement" was, gezien de kennelijke aanwezigheid van Russische kernwapens in Kaliningrad.
Hans Kristensen, de directeur van het nucleaire informatieproject van de FAS, bagatelliseerde ook Medvedevs nucleaire dreigement en betwistte de suggestie van de Russische politicus dat een "evenwicht" zou moeten worden hersteld als Finland en Zweden tot de NAVO zouden toetreden.
"Welk evenwicht? Zelfs als Finland en Zweden toetreden, zullen er geen kernwapens in Oost-Europa zijn", twitterde Kristensen op donderdag. "Dit is een goede herinnering dat Rusland kernwapens gebruikt om te compenseren voor wat het ziet als inferieure conventionele capaciteiten. De flop van Oekraïne en de uitbreiding van de NAVO zullen dat waarschijnlijk nog versterken."
De oorlog van Rusland in Oekraïne heeft Finland en Zweden dichter dan ooit bij toetreding tot de NAVO gebracht. De leiders van beide landen hebben woensdag laten weten dat in de nabije toekomst kan worden besloten of zij al dan niet lid willen worden van het bondgenootschap.