Zoals aangekondigd is de levering van Russisch gas aan Europa via Oekraïne op nieuwjaarsdag om 06.00 uur Nederlandse tijd gestopt, meldt het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Een overeenkomst die de gasstroom bijna drie jaar tijdens de oorlog heeft gegarandeerd liep woensdag af, waardoor de levering van gas stopt. Dinsdag werd er al minder gas getransporteerd naar Europa via Oekraïne.

De Europese Commissie heeft woensdag beklemtoond dat Europa hierop voorbereid is. De aanvoer van aardgas is “flexibel” en er zijn volgens de commissie voldoende alternatieven om gas dat niet uit Rusland komt, naar het midden of oosten van Europa te leiden via andere aanvoerroutes.

Slowakije en Oostenrijk hebben alternatief voor Russisch gas

De weinige overgebleven afnemers van Russisch gas in de Europese Unie, zoals Slowakije en Oostenrijk, hebben inmiddels alternatieve leveringen geregeld. Marktkenners verwachten dan ook minimale gevolgen voor de gasprijzen van het stopzetten van de Russische gasstroom. Het stopzetten van de gasstroom zou vooral geopolitiek van groot belang zijn.

In Moldavië lijkt het stopzetten van de gasleveringen via Oekraïne wel voor problemen te leiden. Volgens het Russische persbureau RIA heeft de afgescheiden Moldavische regio Transnistrië woensdag de levering van verwarming en warm water aan huishoudens stopgezet. Belangrijke voorzieningen zoals ziekenhuizen zouden uitgezonderd zijn en nog wel verwarming hebben.

In Moldavië werd vorige maand al de nationale noodtoestand uitgeroepen uit vrees voor gastekorten. Moldavië wilde graag via een alternatieve route nog gas uit Rusland afnemen, maar Gazprom weigerde akkoord te gaan in verband met onbetaalde schulden door Moldavië. Critici vermoeden echter dat Rusland zich ergert aan de pro-Europese koers van de Moldavische regering en daarom niet wilde meewerken.

Rusland heeft vorig jaar ongeveer 15 miljard kubieke meter gas via Oekraïne geleverd, slechts 8 procent van de piek van de Russische gasstromen naar Europa via verschillende routes in 2019. Het land heeft zijn gasexport naar andere landen, vooral China en India, in de afgelopen jaren sterk vergroot. Rusland levert nog steeds gas aan landen als Servië en Hongarije via een andere pijpleiding, TurkStream, die niet door Oekraïne loopt. Maar die verbinding is niet toereikend om het volledige verlies van de route door Oekraïne te compenseren.

LEES OOK: Gasprijs stijgt weer richting recordniveau van €48, bij naderend einde levering Russisch gas via Oekraïne