- Rusland en China willen in 2024 starten met de aanleg van een gaspijpleiding die Russisch gas naar China brengt, aldus zakenkrant The Financial Times.
- De Power of Siberia 2-pijplijn zal gas naar China laten stromen via Mongolië.
- Ondertussen heeft de Europese Unie maandag een nieuwe gasovereenkomst met Azerbeidzjan ondertekend.
- Lees ook: Europese Unie verdubbelt gasinvoer uit Azerbeidzjan als gedeeltelijke vervanging van Russische leveringen
Rusland en China willen binnen twee jaar starten met de aanleg van een nieuwe gaspijpleiding, meldt zakenkrant Financial Times. Voor Rusland is het van groot belang om alternatieven te creëren voor de levering van gas aan Europa.
De minister-president van Mongolië, Oyun-Erdene Luvsannamsrai, vertelde de FT dat de bouw in 2024 zou moeten beginnen.
De pijpleiding zal 2.600 kilometer lang zijn en naar verwachting in 2030 in gebruik worden genomen. Mongolië zal ook profiteren van transitheffingen en -belastingen, waarmee de plaatselijke economie wordt gesteund.
De export van Russisch gas naar China is sinds 2019 opgevoerd, maar de nieuwe contracten zijn van cruciaal belang voor Moskou, nu Europa zich opmaakt om afscheid te nemen van Russisch gas. De oorlog in Oekraïne markeert een belangrijke strategische omslag, aangezien Europa veruit de belangrijkste afnemer is van Russisch gas.
De Russische president Poetin heeft ervoor gekozen om gas als politiek wapen in te zetten, wat een schokgolf heeft veroorzaakt in Europa, aangezien de betrouwbaarheid van de levering van Russisch gas hiermee op het spel is komen te staan.
Europese landen zijn dan ook volop bezig om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.
De Europese Unie heeft maandag een nieuwe gasovereenkomst met Azerbeidzjan getekend om de invoer van aardgas uit dat land tegen 2027 te verdubbelen tot ten minste 20 miljard kubieke meter per jaar.
"Vandaag beginnen een nieuw hoofdstuk in onze samenwerking op energiegebied met Azerbeidzjan, een belangrijke partner bij onze inspanningen om afstand te nemen van Russische fossiele brandstoffen", zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.