- De Russische regering heeft de toegang tot het internationale internet is sommige delen van Rusland tijdelijk geblokkeerd, melden plaatselijke media.
- Bewoners in bepaalde regio’s hadden hierdoor geen toegang meer tot websites als YouTube, Amazon en Telegram.
- Rusland voert tests uit met een ‘nationale’ versie van het internet waar het de volledige controle over heeft.
- Lees ook: Zorg voor contant geld thuis in oude sok als betalingssysteem uitvalt door ‘geopolitieke’ cyberaanval: dat adviseert Nederlandse bankenclub
Volgens lokale media in Rusland heeft de Russische internettoezichthouder Roskomnadzor de toegang tot het internationale internet tijdelijk geblokkeerd in meerdere delen van Rusland. Het gaat mogelijk om een test om te gaan werken met een ‘nationale’ versie van het internet.
De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War citeert in een rapport plaatselijke Russische media, die aangeven dat toezichthouder Roskomnadzor aan het testen is met de internettoegang in de regio Dagestan.
De plaatselijke nieuwssite Chernovik schrijft dat mensen in die regio, maar ook in regio’s als Tsjetsjenië en Ingoesjetië, geen toegang meer hadden tot sites als YouTube, Amazon en Telegram. Zelfs het gebruikmaken van een VPN, een dienst waarmee internetgebruikers kunnen doen alsof ze in een ander land zijn, bood geen oplossing.
Roskomnadzor liet in een reactie aan het Russische dagblad Kommersant in november al weten dat de tests als doel hadden om aan te tonen dat het internet in Rusland los van het internationale web kan functioneren.
Beperken van internettoegang om toegang tot informatie te controleren
Het Kremlin wil de informatie die Russen tot zich kunnen nemen, nog scherper kunnen controleren. Een voorbeeld hiervan is berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, die zwaar wordt gecensureerd.
Volgens denktank Institute for the Study of War (ISW) komen de berichten over het beperken van internettoegang vooral uit regio's waar onrust heerst, die zich tegen de Russische autoriteiten kan keren.
"Roskomnadzor wilde waarschijnlijk gedeeltelijk testen of het mogelijk zou zijn om Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië - regio's met een moslimmeerderheid en een recente geschiedenis van instabiliteit - los te koppelen van diensten zoals Telegram. Hiermee zou de Russische overheid de toegang tot informatie willen controleren, mocht er in de toekomst een instabiele situatie ontstaan", aldus het ISW.
De denktank stelt dat de tests waarschijnlijk onderdeel zijn van een groter plan om op meer plekken in Rusland de toegang tot het internationale internet te blokkeren.
Rusland probeert al langere tijd om de internettoegang van Russen te beperken. Tot nu toe gaat het alleen om een aantal internationale nieuwswebsites die geblokkeerd zijn. Maar niet alle Russen laten zich zo makkelijk vangen.
Steeds meer burgers proberen het censuur en de beperkingen te omzeilen door VPN's te gebruiken. De vraag naar dit soort diensten is sinds de start van de oorlog in Oekraïne aanzienlijk toegenomen.