Het Kremlin lijkt financieel flink te lijden onder de oorlog in Oekraïne en de financiële sancties van het westen. De Russische overheid zit inmiddels zo krap, dat de staat een eenmalige belasting op overwinsten heeft opgelegd aan grote, Russische bedrijven en de miljonairs of miljardairs die daar de eigenaren van zijn. 

De Russische regering heeft een wetsontwerp goedgekeurd waarmee een eenmalige belasting van tien procent wordt opgelegd aan grote Russische bedrijven, zo heeft het Russische ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt.

Een belasting op overwinst is een heffing die de overheid oplegt aan bedrijven die hebben geprofiteerd van toevallige financiële meevallers. In Rusland gaat de regering bedrijven belasten die sinds 2021 jaarlijks meer dan 1 miljard roebel, oftewel 11 miljoen euro, winst hebben gemaakt. 

Deze heffing zou gezamenlijk ongeveer 300 miljard roebel, of 3,3 miljard dollar, aan belastingen moeten opbrengen, aldus vice-premier Andrei Belousov in een interview met RBC TV.

Volgens Belousov kwamen de bedrijven zelf met het voorstel voor de eenmalige winstbelasting. "Ze begrijpen dat ze enorme winsten hebben gemaakt in 2021 en 2022, hoger dan het staatsbudget", aldus Belousov. "Ik heb veel respect voor de ondernemers. Velen van hen zijn echte patriotten. Ze zijn heel trouw aan het land."

Het Russische ministerie van Financiën zegt dat de belastingen moeten worden gebruikt voor sociale uitgaven, zonder verdere details te geven.

Hoewel niet is gespecificeerd welke bedrijven op de lijst staan om extra belasting te betalen, hebben analisten tegen zakenkrant The Financial Times gezegd dat het weleens om bedrijven in de Russische kunstmest- en metaalsectoren zou kunnen gaan.

Extra belasting voor Russische bedrijven om staatskas aan te vullen

De Russische energiesector heeft te maken met zware sancties van het westen, maar het land is nog altijd een belangrijke grondstoffenexporteur, met name op het gebied van landbouw en industriële grondstoffen.

Het is niet de eerste keer dat Rusland extra belastingen oplegt om de oorlog in Oekraïne te financieren. Vorig jaar hief het land eenzelfde soort belasting op energiegigant Gazprom, nadat de aardgasprijzen tot extreme hoogte waren gestegen. 

Gazprom boekte recordwinsten in de eerste helft van 2022, maar de nettowinst over het hele jaar daalde met 40 procent door de belastingverhoging van het Kremlin in de tweede helft van het jaar en de terugval van de export van gas naar Europa.

De energie-inkomsten van de Russische staat hebben intussen een harde klap gekregen. In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde Rusland mede daardoor een begrotingstekort van bijna 2,4 biljoen roebel, omgerekend ongeveer 26 miljard euro.

LEES OOK: Economie van Rusland lijdt onder een enorme ‘brain drain’: meer dan een miljoen jonge werknemers hebben de arbeidsmarkt verlaten